ПИО ФОНД ПОДСЕЋА Они који коментаришу пензиони систем треба да знају бар основне стваре

БЕОГРАД: Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа данас, поводом најава опозиције да ће вратити 13. пензију, да је пензија економска категорија заснована на обавезном осигурању и уплати доприноса за ПИО, што је основ за будуће примање.
socijalno, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

"Ако неко себи дозволи да коментарише пензијски систем требало би да познаје бар његове елементарне основе", наводи се у саопштењу.

Фон ПИО наводи да је 2012. године више од 1,7 милиона евра пензионера имало просечну пензију од 204 евра, а да ће од 1. јануара 2024. године бити 390 евра, са константном тенденцијом раста и редовним усклађивањима пензија.

Кажу да се помоћ исплаћује редовно и да су од 2016. до данас сви пензионери  добили по 72.900 динара једнократне помоћи, док су, како је наведено, у време бивше власти добили једну помоћ од 5.000 динара, и то за пензионере са примањима испод 30.000 динара.

"Опозиција се очито сетила да рачуна само пред изборе, мада им и та рачуница не иде, па када кажу да је просечна пензија 39.874 динара, те да је за трочлану породицу потребно за храну и пиће 41.000 динара, не можемо да утврдимо уз помоћ које математичке рачунице долазе до тога да пензионер једва има и за храну из потрошачке корпе", наводи се у саопштењу.

Ако то не могу да срачунају, како би тек онда исплатили 13. пензију или дали гарантоване пензије грађанима који никада нису уплаћивали доприносе у државни буџет, пита Фон ПИО.

У саопштењу се истиче да држава на рачуну данас има 545 милијарди динара што је, кажу, скоро 70 пута више новца у односу на 2012. годину.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести