ПЛАТA ОД 3.000 ЕВРА У НЕМАЧКОЈ МОЖЕТЕ САМО ДА ПЛАЧЕТЕ КАД ОДЕТЕ У ПЕНЗИЈУ: Добићете оволико, а то је пензионерски минималац

Половина сада запослених у Немачкој док дочекају пензију од ње „неће моћи да живе“, показују подаци тамошњег Министарства рада.
uplata isplata novac2
Фото: pixabay.com/Dnevnik

Иако имају посао с пуним радним временом, чак 10 милиона запослених у Немачкој оствариће право на пензију мању од 1.500 евра, наводе немачки медији.

Половина сада запослених у Немачкој док дочекају пензију од ње „неће моћи да живе“, показују подаци тамошњег Министарства рада.

Немцима је сада јасно оно на шта деценијама упозоравају стручњаци а тога ће врло брзо да буду свесни и запослени у Србији.


Колико година рада и која плата су потребни за минималну немачку пензију

А ту пензију добиће само они који су 45 година плаћали допринос на плату од 3.602 евра бруто. То значи да су имали сатницу од 20,78 евра за 40 сати посла недељно.

Они који су зарађивали 3.122 бруто добиће 1.300 евра (18,01 евра на сат) а они са 2.882 евра пензију од 1.200 евра (16,62).


Законом прописана државна пензија у Немачкој неће бити довољна за осигуравање пристојног животног стандарда и свако ко се брине за будућност мораће да уз обавезно издвајање за пензију додатно самостално штеди за старост.

Према подацима немачког Министарства рада, од 22 милиона запослених с пуним радним временом који плаћају доприноса за социјално осигурање, око 9,3 милиона тренутно „чека“ пензија мању од 1.500 евра бруто (просечан износ пензије), преноси Fenix-magazin.de.

Према подацима Немачког завода за статистику (Дестатис), 14,8 одсто свих радних односа је било испод сатнице од 12 евра, пре него што је минимална плата повећана 2022. године.

Dnevnik.rs/Kurir.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести