ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ОВЕ ВРСТЕ ПОМОЋИ Ево коме стиже на рачун скоро 1.000 евра

Почеле су исплате финансијске подршке пацијентима са ретким болестима и породицама оболелих у виду три врсте ваучера.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Оливера Јововић из Групе за унапређење квалитета живота породица особа са ретким болестима рекла је за Тан‌југ да је пријављивање за помоћ и подршку пацијентима са ретким болестима почело 29. јануара и да је до сада пристигло више од 1.000 захтева, од чега су 534 пријаве биле са комплетираном документацијом, те су за те пацијенте Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" послати упити.

"Од 534 упита, 128 пацијената је уписано у Регистар оболелих лица са ретким болестима. До сада је израђено 40 решења и кренуле су исплате", рекла је Јововић.

Она је навела да се прво креће са исплатом једнократне новчане помоћи, а да, када је реч о ваучерима за лекове и медицинска средства, као и ваучерима за рехабилитацију и рекреацију, они ће у наредном периоду бити послати на кућне адресе пацијената за оне за које су израђена решења.

"Такође као често питање добијамо и то на који начин ће решења стизати, решења такође пацијентима стижу на кућну адресу", рекла је Јововић.

Објаснила је да је могуће пријавити се за све три врсте помоћи, да је процедура прилично једноставна и да се све информације налазе на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, где постоји одељак подршке оболелима од ретких болести.

"Ту се налазе сва три обрасца, као и word документ где је објашњено на који начин се остварију ове бенефиције", каже Јововић.

Према њеним речима, једнократна финансијска помоћ износи 25.000 динара, ваучери за куповину лекова и медицинских средстава су у износу 35.000 динара, а ваучери за рехабилитацију и рекреацију у износу од 50.000 динара.

Б92

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести