ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА ПАУШАЛЦЕ Продужено ограничење раста пореских обавеза за паушалце до краја 2025.

БЕОГРАД: Влада Србије продужила је примену ограничења повећања пореске основице за паушалце од највише 10 одсто годишње до краја 2025. године, а реч је о мери која је уведена изменом Уредбе о паушалном опорезивању и која сутра ступа на снагу.
novac pare
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

Шефица Јединице за предузетништво и иновације НАЛЕД Ирена Ђорђевић истиче да за многе од око 120.000 паушалаца у Србији ово представља олакшање за даље пословање.

„Поздрављамо напоре Министарства финансија за фискално растерећење предузетника паушалаца. Циљ овог ограничења је да им се осигура предвидљивост пословања и стимулише наставак рада у легалним токовима. Ово је посебно  значајно у време актуелне кризе и високе инфлације”, рекла је Ђорђевићева, наводи се у саопштењу НАЛЕД-а.

Она је додала да би потенцијалне последице укидања овог ограничења биле затварање предузетничких радњи или бег предузетника паушалаца у сиву зону.

Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу још једна значајна новина је умањење основице за почетнике у пословању, и то за 50 одсто, док је до сада умањење износило само 20 одсто, а Ђорђевићева истиче да је ово значајна подршка која се даје почетницима у пословању.

„За чланове НАЛЕД-а, подршка предузетништву је један од стратешких приоритета, с обзиром да наша асоцијација окупља готово 350 компанија, локалних самоуправа и невладиних организација, а заједно са чланством из цивилног сектора и локалним удружењима представљамо још 22.000 предузетника и малих привредника у Србији”, рекла је она.

Напомиње да ограничење од 10 одсто раста неће важити ако предузетник паушалац промени шифру делатности, општину или место на којем је регистрован, осим у случају промене општина унутар истог града.

„Постоји простор за додатно унапређење ових области кроз увођење консолидоване уплате пореза и доприноса на један, уместо на четири уплатна рачуна, омогућавање предузетницима паушалцима који пређу лимит од шест милиона да се определе за режим исплате личне зараде путем апликације Пореске управе, повећање границе прихода коју паушалац може да оствари, а да остане у паушалном режиму опорезивања, као и друге иницијативе о којима вреди разговарати”, закључила је Ђорђевићева.

Реформа паушала започета је 2019. када је на иницијативу и уз подршку НАЛЕД-а уведена транспарентна формула за обрачун пореских обавеза.

Коришћењем Калкулатора паушалног пореза и доприноса који је доступан на сајту Пореске управе пурс.гов.рс, предузетници паушалци могу унапред да сазнају висину обавеза.

Тада је уведена и достава коначних пореских решења на почетку године,што значи да паушалци више не морају да плаћају аконтационе износе током године и страхују колико ће морати додатно да плате по добијању коначних решења.

Пореска решења се од 2020. године достављају искључиво у електронској форми кроз пореско сандуче на порталу еПорези, за чији приступ је неопходно коришћење квалификованог електронског сертификата.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести