ПОВРЋЕ СЛАБО РОДИЛО Лук и кромпир достигли стотку за килограм

Килограм кромпира и лука на Футошкој пијаци, најпрометнијој пијаци у Новом Саду, прошле седмице продавао се за стотину динара.
pijaca novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По нешто нижој цени ово поврће могло се купити на другим новосадским пијацама. Ни у великим маркетима, где обично може да се пазари уз попуст, ни лук ни кромпир нису били значајно јефтинији.

Потрошачи указују да, у најмању руку чуди, што је цена килограма  банана готово иста цену као и кромпира и лука, да се за килограм и по овог поврћа плаћало колико и за килограм лимуна - 150 динара, а да су поморанyе биле и јефтиније и да је килограм овог воћа коштао 85 динара. Оно што је посебно обележило прошлонедељну пијачну понуду је цена рена јер је килограм коштао 1.000 динара. 

По речима произвођача поврћа зима и снег нису утицали да цена килограма кромпира и лука у зимском периоду достигне стотину динара по килограму и малтене се изједначи с ценом јужним воћем, које је углавном било увек далеко с скупље од домаћег поврћа и воћа.  Разлогје, истичу произвођачи, несташица кромпира и лука на домаћем, али и страном тржишту.

3.500–5.000 евра за производњу кромпира по хектару

– Поврће је подбацило у приносима због суше, па је осим што га нема довољно и ситније  – каже произвођач из Сирига Бранислав Зеленовић.  – Повртари који су имали кромпира и лук већ приводе продају крају. Овог поврћа можда мало више од нас имају  повртари у планинским пределима око Ивањице, али не у количинама довољним да се подмире домаће потребе до новог рода.

7.000 евра кошта производња лука по хектару

Зеленовић каже да се може очекивати да у наредном периоду кромпир и лук буду и скупљи, за десет до 20 динара јер не само што их нема на домаћем тржишту, наглашава Зеленовић, већ нема ни великог избора одакле ово поврће увести.

– За сада увозници кромпир и лук купују у Белгији и Белорусији, али бар за сада на српском тржишту овог поврћа из извоза нема у великим количинама – истиче Зеленовић.

По речима професора Пољопривредног факултета у Новом Саду др Жарка Илина, лука сигурно неће бити већ од марта, а кромпира од априла. Ипак, Илин истиче да се несташица кромпира неће осетити јер ће на тржишту младог кромпира бити у мају. Међутим, тај род, сви су изгледи, наводи Илин, за наше прилике биће скуп. - Ове године приноси лука и кромпира нису били велики, али је ипак било извоза. Посебно много лука домаћи повртари извесли су првенствено у Албанију. Уз то, наши произвођачи кромпира и лука извозили су своје производе у Бугарску, Македонију, Босну и Херцеговину… јер је тражња у тим земљама била велика, али је разлог свакако била и цена, која је била далеко виша него на домаћем тржишту – нагласио је Илин.


Накупци криви за зелен

И цена зелени је на Футошкој пијаци у Новом Саду забележила својеврстан рекорд. Килограм зелени и целера продавао се по 300 динара, мешана зелен за 200 динара, а веза прешуна 80 динара,

Један од већих произвођача зелени из Мола Золтан Лајко, који има у закупу седам тезги на новосадским пијацама, указује да је и ово поврће слабо родило ове године, али и да није само слаб принос разлог зашто је на Футошкој пијаци килограм зелени 300 динара.

– Разлог за високу цену зелени су и накупци који већ дуже на Футошку пијацу доносе зелен и препродају је, пошто произвођачи, због недостатка радника, на овој пијаци не продају своје поврће - каже Лајко. - Повртари на  Лиманској и Сателитској пијаци белу зелен нуде за 180 динара, а килограм мешане зелени за 150 динара.


Илин истиче да тренутна цена лука и кромпира не говори да је то поврће скупо већ да су примања грађана мала.

- Треба знати да произвођаче производња лука по хектару кошта око 7.000 евра, а кромпира од 3.500 до 5.000 евра, у зависности од тога да ли се  користи сопствено или куповно семе – рекао је Илин.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести