ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СУ ВАМ ЛЕГЛЕ ПАРЕ Исплата је почела данас; Ево до ког датума ће свима стићи на рачун

Исплата првих пензија увећаних за 14,8 одсто пензионерима који припадају категорији самосталне делатности почела је данас, следећа ће бити у уторак, 6. фебруара за војне и пољопривредне пензионере, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

- Највећи број пензионера припада категорији запослених и они ће пензије на текуће рачуне добити 10. фебруара, док ће они који новац подижу на шалтерима пошта или им се шаљу на кућну адресу, бити исплаћене 8. фебруара - објаснио је министар Мали.

Мали наводи да је реч још једном обећању које испуњава Влада, које је показатељ бриге за грађане на побољшању животног стандарда.

- Пензије у Србији су од 1. јануара ове године повећане за 14,8 одсто, чиме долазимо до просечне пензије од 390 евра. Сетите се само да је 2012. године просечна пензија у Србији износила тек 204 евра. Сада је скоро дупло већа - каже министар финансија.

Министар наводи да је важно што је у 2023. години постојао реалан раст пензија од 8,7 одсто.

- И поред инфлације, која се од априла налази на силазној путањи, пензије значајно расту, а самим тим и животни стандард наших најстаријих - наглашава министар Мали.

Подсетио је да су од 1. јануара 2024. године повећане и плате у јавном сектору за десет одсто, као и минимална зарада за рекордних 17,8 одсто.

Мали је нагласио да је просечна плата 2010. године била 331 евро, да очекујемо да ће ове године у децембру бити 958 евра, а следеће године 1.056 евра. Минимална зарада први пут је прешла 400 евра, а 2010. године је била 153 евра каже министар финансија.

ПЕНЗИЈА ЋЕ БИТИ 650 ЕВРА

Мали каже да ће до 2027. године минимална зарада и просечна пензија у Србији износити 650 евра, а просечна нето зарада бити 1.400 евра.

Додаје да су постављени циљеви реално оствариви ако се узме у обзир да је упркос светској кризи, Србија успела да оствари привредни раст и раст животног стандарда континуираним повећањем зарада и пензија како би се анулирали ефекти инфлације.

- Србија је сачувала радна места, наставила са обарањем рекорда у нивоу директних страних инвестиција, наставила је са политиком помоћи онима којима је потребна и очувала постигнуте економске резултате због чега, а можемо да се надамо даљем расту и БДП-а али и плата и пензија. Имамо све услове за то, створили смо их и умемо да се боримо са кризом - закључио је министар.

Курир.рс

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести