Пушачима по џепу, ПАКЛА ЦИГАРЕТА УСКОРО СКУПА КО ОБРОК, поскупљују и електронске

БЕОГРАД: За нешто више од 10 дана, од 1. јула, све пушаче у Србији очекује ново поскупљење цигарета по паклици.
cigarete, freeimages
Фото: freeimages ilustracija

Разлог за то је акцизни календар, који је усвојен крајем 2020. године, по коме на почетку сваког јануара и јула, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара и то све до 2025. године.

Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропоционална компонента овог намета од 33 одсто, која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Због свих тих намета произвођаћи повећавају цену за 10 динара што значи да ће љубитељи дуванског дима након јулског поскупљења, у зависности од марке, издвајати од 320 до чак 610 динара по паклици. Од тог новца у буџет би требало уместо садашњих 82,75 да се слије 84,25 динара по паклици.

Таква пракса биће настављена и у 2024. години, што практично значи да нас чекају још две корекције цене навише како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Практично цигарете ћемо кроз годину и по дана плаћати по ценама као у ЕУ, рецимо Немачкој.

Фото: pixabay.com

Поскупљују и електронске цигарете

И они који су класичне цигарете заменили електронским неће боље проћи јер ће и течност за њихово пуњење имати корекцију и то за динар по милилитру. И љубитељи несагоревајућег дувана, који је све популарнији, имаће удар по џепу јер ће и они због корекције специфичне акцизе највероватније морати да издвоје бар 10 динара више по пакли.

Све у свему Србија све брже, бар што се цене цигарета тиче, се приближава стандардима ЕУ. Ипак, за наше прилике у неким државама, попут Ирске, где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, је изузетно скупо. Ако је за утеху, постоје и државе где је дуван јефтинијии и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра па је јасно да је акцизни календар Србије углавном креиран по њиховом моделу.

Све је извесније да ће у наредних годину и по дана пушачи све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

Иначе, “дуванџије” не увећавају сваког јануара и јула аутоматски цене, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

(Курир.рс/Блиц)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести