РАДОМ ДО ИНТЕГРАЦИЈЕ Земља у коју Срби одлазе уводи низ промена на тржишту рада

Свако ко је дошао у Немачку и има жељу да остане требало би што брже да се интергише на тржиште рада, наводе немачки медији.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Овакав расплет догађа предвиђа план министра рада Хубертуса Хејла. Из странака ЦДУ и ФДП су скептични због министровог плана.

Немачки министар рада Хубертус Хејл жели да направи план који ће омогућити стотинама хиљада избеглица брже запошљавање.

Политичар из реда СПД-а је најавио да се фокус треба усмерити на брзо запошљавање избеглица из Украјине, али и људи из других земаља, преноси Феникс магазин.

Потенцијал је око 400.000 људи “који су тренутно на државној помоћи, а већ су научили језик”.

"Желимо и довешћемо те људе из школских клупа интеграцијских курсева брже на радно место". У том контексту је говорио о пројекту "job turbo" који сада треба покренути.

Хејл жели да овај задатак повери управи Немачке агенције за запошљавање. Биће именован посебни представник Владе за интеграцију избеглица на тржиште рада. Влада још мора да одобри ову одлуку.

Како наводе медији, посебан представник би требао да припреми агенције за запошљавање за нови задатак и да води разговоре с представницима економија.

Такође ће њен задатак бити да сазна да ли се у градовима довољно брине за децу како би и мајке могле да се запосле и укључе на тржите рада.

Немачка је прихватила више од милион избеглица из Украјине од почетка рата 24. фебруара 2022. Влада је тада одлучила да ће избеглице одмах добити право на грађански доплатак – Биргергелд.

Према информацијама из Агенције за запошљавање, стопа запослености Украјинаца у Немачкој тренутно је 19 посто.

Центри за запошљавање агенције сада имају за циљ да пруже још већу потпору радно способним избеглицама и, у сарадњи с пословним субјектима, да их посебно ставе у радни однос.

"Немачка економија хитно треба раднике и квалификоване особе, рад ствара интеграцију", истакао је немачки министар Хејл.

С друге стране, министар је од избеглица затражио и активну сарадњу. Понуде за посао морају да се прихвате.

Ако изостане сарадња, накнаде које примају избеглице би могле да буду смањене. Уосталом, свако ко прима Биргергелд у будућности би могао да има и прописане радне обвезе.

(Б92)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести