СТАТИСТИКА КАЖЕ Шаран ће бити јефтинији А ЕВО И КОЛИКО

Цене пољопривредних производа и рибарства у октобру 2023. године, у односу на исти месец 2022. године, ниже су за 30,8 процената објавио је Републички завод за статистику.
Ribarnica Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Статистика је израчунала да су на пад цена утицали јефтинији производи у групама Жита (-53,9 процената ) и Индустријско биље (-23,3процената.

Производи пољопривреде и рибарства у периоду јануар-октобар 2023. године, у односу на исти период 2022. године, у просеку су ниже за 6,1 проценат.

Мада су ови производи нижи за више од трећине риба која ће ових дана због светог Николе бити највише тражена, јефтинија је у односу на лане за десет до 15 одсто.

Председник Групације за рибарство у Привредној комори Србије Крум Анастасов каже за Дневник да су ниже цене рибе вероватно због слабије потражње, јер рибу једемо неколико пута годишње за светог Николу, Бадњи дан и још једном евентуално два пута током Ускршњег поста.

- У великим трговинским ланцима килограм рибе се сада продаје на акцијама за око 650 динара, а у малим рибарницама килограм шарана кошта од 700 до 750 динара.

Прошле године, навео је Анастасов, у шаранском рибарству средња цена килограма рибе навелико, је годинама око 540 динара, а да је сада 480 динара.

З. Д.

БОНУС ВИДЕО

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести