Талас поскупљења у Европи: Више цене горива и хране, рафови се празне

СТОКХОЛМ: Цене горива и хране у Европи обарају историјске рекорде, а широм ЕУ све је више несташица и празних рафова.
market
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Разлог за катастрофалан поремећај тржишта јесте ратна криза у Украјни, али и објављени план званичника у Бриселу да се у скорој будућности потпуно обустави увоз руског гаса и нафте у ЕУ, преносе локални медији.

Сандра Медаковић (46), која живи у Шведској, каже да у овој земљи на сукобе у Украјини гледају као на велику опасност по целу Европу.

Све цене су скочиле за око 30 одсто, а највише хлеб, који сад кошта као литар горива, јер се сва пшеница увози, рекла је она.

Литар дизела кошта око 2,6 евра, литар бензина 2,2 евра, а толико кошта и литар уља. Ми сво брашно увозимо, па је цена пакета од два килограма чак три евра, односно око 355 динара, истакла је Медаковиће.

Према њеним речима, килограм пилећих крилаца је око 500 динара када се прерачуна.

На срећу, проблем са гасом немамо, јер из Норвешке увозимо смеће које прерађујемо, а онда се на то грејемо, казала је она.

У Италији су цене свега скочиле драстично, литар бензина већ је 2,3 евра, а дизела чак 2,5 евра.

На аутопуту та цена иде и до 2,8 евра.

С обзиром на то да је Трст у близини границе са Словенијом, грађани иду и сипају тамо гориво, јер тамо још није толико поскупело.

Српкиња Ана Николић, која годинама живи у Грчкој, казала је да су потрошачима ове недеље почели да стижу двомесечни рачуни за струју и по 1.000 евра за један стан или кућу, што је пет пута више него за исту потрошњу коју су плаћали прошле године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести