У МАРКЕТИМA НЕКИ ПРОИЗВОДИ скоро и упола ЈЕФТИНИЈИ НЕГО НА ПИЈАЦИ Цена овог поврћа варира од града до града

У Новом Пазару пасуљ је достигао цену од невероватних 600 динара по килограму у продавници и на пијаци. Следи Београд где се ова намирница може наћи за чак 500 динара на пијаци док је у продавници нешто приступачнија за 369,99 динара по килограму подаци су из извештаја Републичког завода за статистику.
a
Фото: Pixabay, ilustracija

Извештај је направљен на основу података за период од 15. до 21. јануара 2024. У истраживање је укључено 17 градова у Србији. Цене пољопривредних производа снимају се два пута месечно, на пијачни дан који пада у периоду 1-7 и 15-21 у месецу. Снимање се врши у продавницама и на пијацама са највећим прометом.

Зависно од годишњег доба, снимају се цене најважнијих, одабраних пољопривредно прехрамбених производа. За сваки производ бирају се по три цене: најчешћа, најнижа и највиша цена.

Најчешћа цена је или најчешћа цена у продавници или најчешћа цена на пијаци, у зависности од тога где се продаје већа количина производа у време снимања. Ово је цена по којој је одређени производ најчешће продаје у највећим количинама.

Фото: Pixabay, ilustracija

Тако је најчешћа цена кромпира у Београду на пијаци износила 150 динара по килограму, док се у продавници може наћи за 120 динара. Ваљево, Зајечар и Шабац прате у стопу са распоном цена од 139 до 129 динара на пијаци и 100 динара у продавници. Суботица и Лесковац тренутно имају најниже цене са 89 динара у продавници односно 100 динара на пијаци, подаци су из извештаја Републичког завода за статистику.

Фото: Pixabay, ilustracija

Када је реч о црном луку најскупљи је у Новом Пазару где је цена у продавници и на пијаци 100 динара по килограму. Следе Београд, Шабац и Ужице са ценом од 99 до 84 динара у продавници и у просеку 100 динара на пијаци. Најнижа цена килограма лука у продавници је у Зајечару, Крагујевцу и Суботици и износи 78 динара, док је распон цена на пијаци од 100 до чак 150 динара у Крагујевцу.

Најјефтинија јаја се могу наћи у продавницама у Ваљеву где цена износи 18.99 динара по комаду. Цена на пијацама износи чак 26 динара по комаду.

Београд, Нови Сад, Панчево и Краљево прате са ценама које се крећу од 23 до 25 динара у продавници односно 22 до 24 динара на пијаци.

Kurir.rs/Telegraf

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести