УСЛУГЕ ВОДОИНСТАЛАТЕРА ПАПРЕНО ПОСКУПЕЛЕ  Жени мајстор за посао од пет минута узео чак 7.000 динара ДОБРО ПРОВЕРИТЕ КОГА ЗОВЕТЕ И КОЛИКО КОШТА, ево које су праве цене

Многи грађани се, нажалост, "опеку" када позову мајстора да им нешто поправи, било да је у питању електричар, водоинсталатер, керамичар, јер се претходно не распитају за цену, па доживе шок када им након завршеног рада кажу колики је рачун.
v
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Кроз такву ситуацију прошла је Мирјана И. из београдског насеља Крњача коју је, како тврди, водоинсталатер "одрао" за замену гуме на ве-це шољи, док је њеној сестри само излазак на терен наплатио чак 4.000 динара. Међутим, тужна вест је да су услуге водоинсталатера заиста поскупеле за неких 20 одсто.

Мирјана није могла да сакрије незадовољство због рачуна који јој је водоинсталатер испоставио након што је заменио "одводну гуму на ве-це шољи".

"Шоља је цурела неколико дана и око ње сам поставила пешкир, пошто нисам имала времена да зовем мајстора. Пошто сваки дан идем код лекара, одлагала сам поправку, међутим када сам видела да се пешкир брзо натопи водом, позвала сам сестру и замолила је да ми нађе неког мајстора јер је она имала искуства с њима. То је и урадила, па је човек већ ујутру позвао и најавио долазак у подне. Дошао је и за непуних пет-шест минута узео ми 7.000 динара", објашњава она.

Фото: Pixabay.com

Мирјана каже да није улазила у купатило јер је мало, па није видела шта је водоинсталатер урадио, али је свакако наместио ве-це шољу тако да више не цури.

Ипак, не може да остане равнодушна на новац који му је дала јер, каже, да је знала да ће толико да кошта, заменила би стару шољу новом.

"Шоља заиста не цури, али сам изненађена ценом коју ми је наплатио. Комшија ми каже да ме је мајстор ‘прешао’ јер је наводно замена гуме на ве-це шољи око 2.000 динара, што значи да је он у осталих 5.000 убројао руке односно свој рад и долазак на терен. Ма ајте, молим вас, безобразлук. Да ми је рекао да ће толико коштати, ставила бих нову шољу. Нема смисла“, каже Мирјана.

Како даље објашњава, ни њена сестра није прошла боље – за одгушење судопере наплаћено јој је такође 7.000 динара.

„Нисмо ми толико наивне. Виделе смо на интернету да је цена услуге за одгушење судопере до 3.000 динара, што значи да је сам долазак на терен скупљи него што је био. Скоро дупло је поскупео“, истиче она.

Фото: Pixabay.com

Цене водоинсталатерских услуга поскупеле за 20 одсто

Према речима Милована Ранчића који је више од 30 година водоинсталатер, услуге сваког мајстора су више-мање сличне, али је пракса показала да многи од њих ценовник прилагођавају утрошеном времену.

„Ја сам се сусрео са различитим ситуацијама и са различитим људима. Ни сам нисам веровао ко све ради овај посао. То кажем јер се, нажалост, многи лажно представљају, па од замене најобичније сијалице или скидања каменца у бојлеру направе науку. Притом, те услуге наплате много више него што јесу“, каже Ранчић.

Додаје да су услуге водоинсталатера заиста поскупеле, као што је и све друго поскупело. Ипак, највише је скочио долазак мајстора односно излазак на терен, чија цена зависи од саме локације.

"Раније је излазак на терен коштао око 2.000 динара. Сада је то више. Не би требало да буде дупло, али рецимо за неких 1.000 динара јер је и гориво поскупело. Опет наглашавам, многи мајстори у укупну цену обрачунавају и колико им је времена одузео тај посао".

Фото: Pixabay.com

Цене неких најосновнијих, а најтраженијих водоинсталатерских услуга су, каже, већином познате на интернету, а саветује све да чим позову мајстора, одмах питају колика је цена. Осим, наравно, када не знате о каквом квару је реч, па водоинсталатеру не преостаје ништа друго осим оног "не знам док не погледам".

„Многи злоупотребе ту реченицу иако често буде тако. Жена не зна у чему је проблем и док не видимо, не можемо да јој кажемо цену. Рецимо, цена одгушења зависи од тога где је проблем. Најскупља је судоперска тежа, чија цена је до 9.000 динара, док је рецимо одгушење судопере 4.000 динара. Монтажа умиваоника, батерије и слично је махом око 2.000 динара, док бојлера око 5.000. Замена грејача 2.000, поправка славине 2.000. Има заиста и оних скупљих ставки, али као што рекох, питајте претходно, а ако не знате, посаветујте се са комшијом, рођаком или пријатељем јер би неко требало да зна да идентификује проблем“, саветује водоинсталатер.

(Dnevnik.rs/ Nova)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести