ВОЈВОДИНА ОДРЕШИЛА КЕСУ ЗА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ За здраву храну и географско порекло ПАРЕ добило 30 ГАЗДИНСТАВА

Органски произвођачи су добили од Покрајинског секретаријата за пољопривреду новчане подстицаје намењене за органску производњу по две конкурсне линије: за суфинасирање трошкова увођења сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла на подручју АП Војводине у овој години.
п
Фото: С. Шушњевић

Доделом уговора, казао је подсекретар за пољопривреду Александар Паневски, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство заокружио је програм подршке спровођења руралног развоја за подручје покрајине у делу органске производње.

Подстицаје је добило 30 органских произвођача, 21 за увођење безбедности и квалитета хране и девет пољопривредника за производе са ознаком географског порекла.

За обе конкурсне линије Покрајина је обезбедила скоро два милиона динара.

- Имали смо ове године и конкурс везан за органску производњу ради набавке машина и опрема - казао је подсекртар Паневски и навео да су пољопривредници у органској производњи могли да конкуришу и по другим конкурсним линијама. - И догодине Покрајина је обезбедила исту суму новца за исте намене - нагласио је Паневски и позвао пољопривреднике да и у 2024. години прате конкурсе и подносе захтеве за подстицаје.

Фото: С. Шушњевић

Душанка Ђукић из Зрењанина је дипломирани инжрењер за заштиту биља и у органској производњи се бави јабукама и кајсијама. - После скоро 35 година радног стажа, дошла сам до закључка да нема смисла толико третирати воће разним заштитним средствима, па сам прешла на производњу воћа без хемије. Определила сам се за јабуке и кајсије. Радим са маректима и задовољна сам и приходима и подстицајима. Воће из органске производње је скупље, али су приноси далеко нижи. Органска производња јe добра као извор прохода, а подстицај значајан - казала је Душанка Ђукић.


Подстицаји у право време

Ласло Берењи из Бачких Винограда код Суботице, подстицај је добио за органску производњу у воћарству . Задовљан је подстицајем јер свака помоћ добро дође, поготово у органској производњи, где треба пуно личног рада и где су приноси нижи него у ковенционалној производњи.
- Ова година је била за органске произвођаче у воћарству тешка, било је мраза и гљивичних обољења, који су нанели велике штете воћњаку где је било разног воћа. Зато је постицај дошао у право врем - казао је Берењи.

Фото: С. Шушњевић


Борис Лаловић из Баноштора има воћњак крушака које продаје маркетима где се тражи да је воће обележено са ознаком система безбедности и квалитета. - Од уложеног новца за сертификацију добио сам део новца назад. Пут до стицања сертификата је био је дуг, скоро две године. Сада крушке имају маркицу на којој је ознака - јединствени број помоћу којег сваки добављач може да види како су крушке сазревале - казао је Лаловић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести