Ново поскупљење: Пун резервоар бензина кошта 5.900 динара

Већ неколико недеља на домаћем нафтном тржишту гориво практично стално поскупљује. Тако се сада литар безоловног бензина приближио износу од готово 150 динара – кошта око 148, док је литар евродизела око 165.
gorivo, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На бензинским пумпама у Србији возачи гориво сада плаћају око пет динара више него на почетку године, али су цене ниже него у октобру прошле. Наиме, лане у октобру литар безоловног бензина коштао је око 157 динара, а евродизела дизела изнад 170 па је сада за исту количину горива потребно мање новца него тада. Тако је за точење резервоара од 40 литара сада потребно око 5.900 динара, уместо око 6.300, колико је за ту количину било потребно лањског октобра, односно може се сипати око три литра горива више. Куповином 40 литара евродизела у новчанику остаје око 200 динара више него пре неколико месеци пошто је за ту количину горива сада потребно 6.600 динара, уместо 6.800 па се у резерваор може сипати око литар више.

6.600 динара потребно за резервоар дизела

Слично као у Србији дешава се и на тржиштима у региону, а разлог за поскупљење горива је раст цене нафте. Наиме, и цена црног злата од почетка године готово стално иде навише па је барел нафте типа „брент”, који је тада коштао око 50,50 долара, крајем прошле недеље вредео око 70,34, што је око 40 одсто више. Раст цене нафте је настављен и јуче, а барел „брента” продавао се за више од 71 долар. У којем ће се правцу кретати цена нафте, па наравно и цене горива, не може се прецизно рећи, али уколико буде наставила да расте, готово је извесно да ће и на свим локалним тржиштима промена ићи у том правцу.


Правац и брзина

Цена нафте је изузетно значајан фактор приликом промене цене горива, али треба рећи да се, без обзира на то у којем правцу се цена нафте мења, промена не одражава одмах на локалним тржиштима. Тако су, и поред тога што је цена нафте већ у јануару почела да расте, цене горива тог месеца ишле у супротном смеру, а због пада цене нафте од октобра прошле године до почетка ове. Наиме, у октобру је барел „брента” коштао више од 86 долара, а потом је до краја године цена клизила наниже и спустила се више од 35 долара, па је цена горива у Србији, али и региону, у неколико наврата ишла наниже. Возачи у Србији су на почетку године за литар безоловног бензина плаћали око 145 динара, а за литар евродизела око 160, а крајем јануара цене су биле још ниже – за литар безоловног бензина било је потребно око 143 динара, а евродизела око 158.


Наравно, цена нафте, иако значајан фактор, није једини који утиче на цену нафтних деривата на локалним тржиштима: много је параметара који су важни приликом формирања цене. 

5 динара поскупело гориво од почетка  године

– Највећи утицај на цену горива на свим тржиштима, па и у Србији, има промена цене сирове нафте, односно, последично, промена котација бензина и дизела – каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић. – Пошто је Србија увозно зависна, свака промена на глобалном тржишту одложено се одражава и на наше. Осим утицаја цене сирове нафте, не треба заборавити и на утицај промене курса долара, трошкове транспорта, промене удела увозног горива горива у укупној потрошњи... Уз то, ту су и захватања државе, а фискалне дажбине у структури малопродајне цене бензина у Србији износе око 57 одсто, док су код дизел-горива око 54 одсто.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести