Новосадски сајам и УСАИД потписали споразум о партнерству

На Новосадском сајму данас су Споразум о партнерству потписали Новосадски сајам и Пројекат „Боља енергија“ који финансира – УС Агенција за међународни развој (УСАИД). Документ обухвата период од 2023. до 2025. године и врста је подршке конференцијским и програмским активностима у оквиру манифестације Међународни дани енергетике и инвестиција.
2
Фото: Промо/ Новосадски сајам

Потписе су на акта ставили Лена Братић, директорка УСАИД-овог пројеката „Боља енергија“ и Слободан Цветковић генерални директор Новосадског сајма. Споразум је потписан у јеку почетка припрема за 12. међународне дане енергетике и инвестиција који ће бити одржани 1. и 2. новембра у Конгресном центру „Мастер“.

„Боља енергија“ је петогодишњи пројекат усмерен на побољшање енергетске ефикасности кроз креирање одрживих механизама финансирања енергетске реконструкције стамбених зграда и повећање употребе обновљивих извора енергије на нивоу локалних самоуправа у Србији.

- Оно што треба да нам буде фокус у току енергетске транзиције кроз коју као друштво пролазимо су потрошачи енергије, а пре свега грађани. Енергетска транзиција није транзиција предузећа и електроенергетских система, него транзиција читавог друштва. Ако се грађани адекватно не информишу како би искористили могућности креиране законске регулативе и програме подршке и подстицаја, транзиција ће ићи споро, рекла је Лена Братић. -Већ дванаести пут ће бити одржана ова манифестација, што је велика ствар. Потребно је направити искорак и кроз стављање грађанина/потрошача у центар пажње, дефинисања његових оптималних енергетских потреба и отварања канала комуникације ка свима који могу да понуде решења у процесу транзиције довести до промене парадигме и убрзања саме транзиције. Жеља нам је да од Дана енергетике и инвестиција Новог Сада направимо међународни  догађај који ће људи ишчекивати јер знају да ће на једном месту добити све релевантне информације и решења везана за побољшање енергетске ефикасности у свом дому или стамбеној заједници. Нека нам то буде заједничка мисија, нагласила је Лена Братић.

Фото: Промо/ Новосадски сајам

- Одлична је идеја да заједнички и кроз нови приступ подигнемо кредибилитет сајамске манифестације у сектору енергетике, а УСАИД и његови пројекти јесу кредибилан партнер као сто је и Сајам. Сајам ове године обележава век постојања, одржали смо 90. међународни пољопривредни сајам, имамо квалитетан Конгресни центар са неопходном инфраструктуром, рекао је Слободан Цветковић. - Цела енергетска прича је тема 21. века. Заједно треба да припремимо интересантне панел дискусије и да усмеримо фокус јавности на нас - да искористимо та два дана и доведемо референтна, права имена јер је изузетно важно да у разговорима учествују они који већ јесу у тим темама утемељени у друштву као стручњаци, институције... јер су тада те поруке озбиљније. Уз то важан је и читав сет активности за реализацију свега планираног и стизања информација до сваког грађанина. Додаћу да је важно да имамо и квалитетне излагаче, институције, произвођаче нпр. соларних панела или оних са интересантним концептима, а неопходно је и преџнање, додао је Цветковић.

Заједнички је закључено да је важно у сусрет 12. међународним данима енергетике и инвестиција који ће бити одржани 1. и 2. новембра, слати јасне структуриране поруке грађанима са информацијама о томе шта могу да очекују на Сајму, истовремено са припремом и анимацијом важних излагача који се баве енергетиком и финансијама, као и дефинисати теме које ће кроз панеле бити обрађене.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести