Од јануара лакши увид у обавезе према Пореској управи

Плаћање пореза и прикупљање уверења о измирењу ове обавезе претвори се често у праву ноћну мору.
portal
Фото: Printscreen

Обилазе се шалтери локалне  пореске администрације, а уколико обвезник закасни макар дан са плаћањем пореза следи обрачун затезне камате…

Од Нове године  порески обвезници ће у доброј мери “уштедети” и бензин и ђонове јер ће на једном месту и то уз само пар кликова моћи да добију податке о свим пореским обавезама. Исто важи и за компаније. Док ће грађани до ажурних  података долазити уносом свог јединственог матичног броја  (ЈМБГ), предузећа ће то исто моћи када укуцају порески идентификациони број (ПИБ).

Посао сређивања података поверен је Канцеларији за ИТ и електронску управу, а рад на прослеђивању база података локалних пореских администрација је увелико у току. Реч је о прилично обимном послу јер на једном месту треба да се нађу подаци из 145 локалних самоуправа.

О томе како посао напредује  директор Канцеларије за ИТ сектор и електронску управу, Михајло Јовановић каже да је већ подигнут централни сервер  те да се прави нови софтвер који ће омогућити обвезницима да уносом ЈМБГ односно ПИБ-а добију увид у пореске обавезе и друге јавне приходе.

Овај нови начин рада неће утицати на рад локалних пореских администрација. Оне ће и даље радити по правилима које су донеле и специфичнсти које примењују код наплате неће се мењати због електронског увида. Поред пореза на имовину уз један “клик” обвезници ће моћи да сазнају и обавезе које измирују за еколошке и комуналне таксе. 

Поред увида у ове обавезе, грађани ће моћи да електронски поднесу и пријаве за порез на имовину.

За надлежне у општинским пореским администрацијама то значи да ће сем рутинских обавештења моћи више да се посвете другим потребама или  проблемима странака.

О томе како очекује да се странке свему томе прилагоде шеф Одељења локалне пореске администрације у општини Рума, Милева Ковачевић каже да је модернизација свакако добра.

„Ми смо и до сада нашим обвезницима пружали могућност да путем аналитичких картица  виде своје пореске обавезе на тај начин. Власници предузећа и предузетници су то листом користили. Међутим грађани за то нису били заинтересовани, а штета је јер ће им то донети  уштеде и времена и новца. Било бо добро да се више заинтересују за ове новине и погодности које ће им бити доступне од почетка 2019“, каже Ковачевић.

Ова новина посебно ће добро доћи обвзеницима пореза на имовину који имају некретнине или земљу у више општина. Сада су због података или издавања уверења морали да иду у другу општину посебно ако им решење није стигло или су га загубили. Благодети новог увида у  пореске обавезе посебно ће осетити купци првог стана. Они су ослобођени плаћања пореза, а да би то своје право остварили морали су да обиђу све општине у којима су живели и да донесу уверење о томе да ни у једној од њих немају некретнине. Сада ће све то моћи да се уради електронски преко портала.

Користи од ове новине имаће и држава јер преко унифициране базе података имаће јединствен и брз увид у пореске обавезе грађана и предузећа.То ће допринети и да се лакше уради реформа катастра код нас.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести