Од НИС-а за бесплатне акције по 1,6 евра

Акционари „Нафтне индустрије Србије” добиће дивиденде за 2014. годину у износу од 46,85 динара бруто по акцији, а за те намене НИС је укупно издвојио 7.639.380.000 динара,

саопштено је из те компаније.

Међутим, треба знати да се од бруто износа одбија део који иде за порез па ће тако акционарима припасти око 37,50 динара динара по акцији.

Тако ће мали акционари који су од државе добили по пет бесплатних акција НИС-а ове године на дивиденди зарадити 187,5 динара динара, односно нешто мање од 1,6 евра.

Скупштина акционара НИС-а одобрила је исплату дивиденди у износу од 25 одсто нето добити за прошлу годину, а право на дивиденду имају сви акционари Друштва који су уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности на дан 13. јуна 2015. године, када је одржана седма редовна седнице Скупштине акционара. На тој седници донета је и одлука о расподели добити НИС-а за 2014. годину и утврђивању укупног износа нераспоређене добити Друштва и именовани су чланови Одбора директора Друштва.

На предлог већинског акционара, ОАД „Гаспромњефта” именовани су: Вадим Јаковљев, заменик председника Извршног одбора „Гаспромњефта”, који је и први заменик генералног директора „Гаспромњефта”, затим Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, који је и члан Извршног одбора „Гаспромњефта” и заменик генералног директора за управљање иностраним активама „Гаспромњефта”. За чланове Одбора директора Друштва НИС именован је и Александар Бопков, саветник генералног директора „Гаспромњефта”, Алексеј Јанкевич, члан Извршног одбор „Гаспромњефта”, а уједно и заменик генералног директора за економику и финансије те компаније, као и Александар Крилов, директор Дирекције за регионалну продају „Гаспромњефта”, и Анатолиј Чернер, заменик председника Извршног одбора „Гаспромњефта”, који је и заменик генералног директора за логистику, прераду и промет тог предузећа.

Е. Дн.

 

Одбор директора: Кнежевић, Драшковић и Мартиновић

За чланове Одбора директора на предлог Републике Србије су именовани Горан Кнежевић, Даница Драшковић и Никола Мартиновић. За независне чланове Одбора директора именовани су Волфганг Рутеншторфер и Станислав Шекшња. Скупштина акционара је именовала Ненада Мијаиловића за председника Одбора Скупштине акционара за надзор над пословањем и поступком извештавања акционара Друштва, док су за чланове тог Одбора именовани Зоран Грујичић и Алексеј Урусов.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести