Почео стручни скуп о пољопривреди “Добар дан домаћине” 

И ове године пољопривредици ће добијати субвенције од државе али ће за разлику од 2017. ове године имати још један, нов извор финасирања , а то је новац из претприступних фондова ЕУ - ИПАРД ,намењен за инвестиције и повећање обима производње – казао је јуче на Пољопривредном факултету  покрајински секретар за  пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић отварајући шесто по реду Научно - стручно саветовања “ Добар дан домаћине”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Радојевић је у пуном амфитеатру Пољоприведног факултета рекао пољопривредницима да уколико не буду имали право за новац из ИПАРДА субвенције могу тражити од секретаријата, који је и ове године обезбедио довољно новца.

"Финансираћемо превасходно мала газдинства и развој виноградарства и винарства које ИПАРД није препознао", казао је Радојевић и навео да је крајем  2017. из буyетских резерви АП Војводине издвојено 17 милиона динара за опремање лабораторије за испитивање квалитета вина при Пољопривредном факултету, па овдашњи винари више не морају да за квалитет свог вина траже анализе из страних лабораторија.

"И ове године ће Покрајина заједно са републиком координирано радити у намери да пољопривреду односно регистрована газдинства економски оснажи у намери да пољопривреда постане замајац економског развоја земље. Зато ће између осталог, и надаље веће субвенције добијати  млађи од 40 година  жене и пољопривредним предузетници из неразвијених оопштина", предочио је Радојевић. Нагласио је,  да је дошло време да се српски развој пољопривреде усмери ка прерађивачким капацитетима, изградњи складишта па и промени сетвене културе.

По речима покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреди и шумарство Вука Радојевића стратешки инверес биће и опремање регионалих система наводњавања, па је тако лане започето 11 таквих пројеката који би у првим месецима ове године  требало да се заврше. –Паралелно с овим пројектима већ је урађено 13 нових пројеката и за трећу фази регионалних система наводњавања припремају се још нових 14 пројеката - подвукао је Радојевић.

Данас би окупљенима на научно - стурчном саветовању требао да се обрати и министар пољопривреде у Влади Србије Бранислав Нединовић на тему “Мере аграрне политике у 2018”.

Током јучерашњег дана  одражано је десетак предавања од којих издвајамо, “Искуства и поуке –Кукуруз у сушној години” и “ Шта се догодило соји летос , да ли и како обновити производњу”. Данас ће се између осталог бити речи  “Алтернативне биљке, (не) могућа замена  за поједине житарице у сушним годинама” и “ИПАРД Програми  -ко и како може да корисити новац из фондова” што се верује највише привући пажњу пољопривредника.

Научно стручно саветовање “Добар дан домаћине” преноси се преко интернета, а лане је путем преноса ово саветовање пратило 40.000 гледалаца.

Домаћин овогодишњег саветовања је апсолвент  Пољопривредног факултета Филип Росић из Равног Села , који се бави ратарством и сточарством.

Генерални покровитељи “Добар дан домаћине” су Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а медијски спонзор дневни лист на српском језику у АП Војводини “Дневник” који је у 2017. обележио 75 година постојања.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести