Афричка куга свиња је свуда око нас, очекујте ДЕЗОБАРИЈЕРЕ НА ГРАНИЦАМА

Ова болест свиња се шири, што забрињава сточаре у Мачви, региону који је највећи произвођач свињског меса у Србији.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Овде су сви на опрезу и још се успешно бране удруженим снагама фармери, ветеринарска инспекција и локална самоуправа.

Иако су случајеви заразе регистровани у комшилуку, у Републици Српској и Срему, овде верују да могу да спрече ширење опасног вируса на газдинствима и великим фармама.

Спровођење свих превентивних активности се дневно анализира у локалној самоуправи. Свако газдинство је путем флајера информисано о вирусу афричке куге и последицама заразе, а путем локалних медија се редовно упућују апели и упозорења да се примењују превентивне мере које је прописала ветеринарска инспекција.

То се, истиче Теодор Теодоровић, заменик председника општине Богатић, нарочито односи на мала газдинства, док су велики фармери који тове више стотина свиња у турнусу или имају фарме крмача и прасади, озбиљније схватили опасност од ширења вируса.

- Затворили смо нелегалне пијаце, а на сточној пијаци у Богатићу су превентивне мере подигнуте на највиши ниво и ветеринарски инспектор прате промет стоке. На дневном нивоу контролишемо депоније на којима се одлажу угинуле животиње, узимају се узорци крви и раде анализе на вирус афричке куге и до сада су сви били негативни. Контролишемо подручје поред Дрине и Саве због дивљих свиња које су преносиоци вируса - рекао је Теодор Теодоровић, заменик председника општине Богатић.

Милош Теодоровић, фармер из Салаша Црнобарског, истиче да на његову фарму не може да се уђе, а поштује и друга упутстава које су издале Управа за ветерину и ветеринарска инспекција која обавља редовни надзор газдинства. Он годишње тржишту испоручи најмање 1500 товљеника, а у овом тренутку на фарми има 400 свиња које би за двадесетак дана требало да испоручи кланици "Ђурђевић".

Фото: Telegraf/Printscreen

Затворили смо нелегалне пијаце, а на сточној пијаци у Богатићу су превентивне мере подигнуте на највиши ниво

- Забринут сам јер је вирус афричке куге свуда око нас. Кад продам ове товљенике нови турнус ћу затворити тамо око Нове године. Велики је ризик сада убацивати нову прасад у тов иако још нема заразе у нашем крају, па ћу сачекати да видим како ће да буде у наредна два до три месеца - каже Теодоровић.

Превентивне мере којима се Мачва тренутно успешно брани од вируса афричке куге свиња требало би, по мишљењу Теодоровића да се појачају постављањем дезобаријера на граничном прелазу према Републици Српској, на мосту у Сремској Митровици, као и на прометнијим саобраћајницама у околини.

- То кошта, али је јефтиније од штете која би могла да настане ако би се уништио сточни фонд који ће се тешко обновити - додао је Теодоровић.

Телеграф бизнис

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести