Ценовна клацкалица у домаћем сточарству: Прасе скупље од јагњета

НОВИ САД: На тржишту живе стоке килограм живе мере прасади достигао је 600 динара, док је жива вага јагњади 500 динара. Ово је први пут да су прасад скупља од јагањаца, што указује да прасади нема довољно у односу на то колико нам треба.
j
Фото: Dnevnik.rs

Цена прасади је више него дупло скочила него што су се продавали прошле године у ово време, када су коштали од 230 до 260 динара, док је жива мера јагањаца виша за 30 до 40 одсто.

До сада је тржишно правило било да су јагањци били скупљи од прасади за трећину.

Товљачи свиња и овчари указују да је поремећај у ценама живе ваге настао што немамо ни прасади, а ни оваца. С том разликом што јагњад још не увозимо, док прасад за тов купујемо из Данске.

Овчар из Равног Села у општини Врбас Миленко Ћосић каже за „Дневник” да јагањце за 500 динара по килограму продају овчари који имају мање фарме око стотину грла, док они са бројнијим стадом јагање дају и за 450 динара, под условом да се тргује навелико, 150 до 200 грла.

- Немамо оваца и то је разлог зашто је цена живе мере јагањаца отишла за годину дана око 40 одсто - казао је Ћосић и подсетио да је прошле године уочи Васкрса килограм живе мере јагњета био 360 до 380 динара, али да сада ниједан овчар неће да прода јагње испод 500 динара ако се купује неколико комада.

Ћосић каже да сада са 500 динара по килограму овчари успавају да покрију трошкове и нешто зараде, али да избегавају да раде са кланицама што им и успева. - Имамо наше купце којима можемо јаганце да продамо по вишим ценама од оне коју нуде из кланичне индустрије. Ван памети је да жива мера јагањаца кошта као и прошле године 360 и 380 динара, колико тренутно нуде кланице за килограм живе мере - навео је Ћосић.

Испод 600 динара за килограм сада нико не продаје прасе, каже за „Дневник” сточар из Лаћарка Бора Шуљманац и наглашава да су прасад скупа јер их немамо и да сада два прасета вреде више него утовљена свиња од 110 килограма.


Јагњетина скупља за четвртину, а прасетина за трећину

Потражња за јагњетином тренутно је повећана због Васкрса. Уодносу на прошлу годину, месо је скупље за 25 одсто.

У месарама се килограм јагњетине продаје од 990 динара до 1.100 динара. Јагњећи бут је око 1.100 динара, а уколико уз бут иде и половина јагњеће главе, онда је килограм 990 динара.

У великим маркетима још нема снижења јагњећег меса, али су акције прасетине у току, где се нуди од 450 до 650 динара, не би ли се привукле муштерије и уз прасеће месо обавила већа празнична куповина.

У месарама килограм прасетине је око 800 динара и скупљи је него лане за 30 одсто. Али већ неколико месеци цена свињетине се није мењала, иако су прасад поскупела. Килограм свињског бута се креће око 700 динара.


- Рачун је јасан, килограм живе мере свиња од Нове године је 264 динара па ако продамо рањеника од 110 килограма, добијемо 29.040 динара, док за прасе из увоза по 600 динара од 25 килограма треба да платимо 15.000 динара - каже Шуљманац и наглашава да, без обзира на то што треба утовити једну свињу да би се купила два прасета, ситуација у свињарству је боља.

- Главна храна за свиње житарице и уљарице су појефтиниле, што нам годи, али не треба да будемо одвише задовољни због тога, јер је сточни фонд свиња знатно умањен. Немамо крмача ни прасади и увозимо прасад из Данске, који су скупљи него домаћи - навео је Шуманац.

Он каже да у другој половини априла очекује скок живе мере свиња баш због тога што их немамо довљно. - Уочи 1. маја и када крене грађевинска сезона, почну да долазе туристи и организују се свадбе, сигурно ће цена живе мере свиња скочити нагоре за десет динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести