(ФОТО) Првокласна 30, а падалица само осам динара по килограму: Берба јабука у селима западне Србије у пуном јеку, род је добар али већина ће отићи у индустрију

ЧАЧАК: Плодови у засаду јабука широм Западне Србије пристигли су на бербу, услед лоших временских услова то је једна од ретких воћних врста која нису претрпела потпуна оштећења јер у време пролећног мраза и снега јабука још није била процветала.
j
Фото: РИНА

Међутим, град који је погодио воћаре у неколико наврата оштетио је плодове тако да већина овогодишњег рода не задовољава услове за прву класу.

- Све количине градобитне јабуке завшаваће углавном у индустрији, нешто ће се пребрати и пласирати на домаће тржиште. За извоз је тешко пласирати јер тамо завршава само првокласна роба. За сада је најважније да ми оберемо јабуку и да је сместимо у складиште или хладњаче, а где ће она завршавати то зависи од потражње. На домаћем тржишту се остварују ниже цене, док је на иностраном нешто боље, сачекаћемо, јер се наша јабука обично држи до Нове године када ће кренути продаја. Што се тиче Русије, извоз и потражња су опали због ратњих дешавања а шта ће се догодити у наредном периоду то не може нико да прогнозира - рекао је за РИНУ воћар Света Стаменковић из села Бањица код Чачка.

Фото: РИНА

Откупна цена јабука се већ зна. Хладњачари су почели са откупом и воћарима за првокласну јабуку нуде 30 динара килограм, падалица је осам динара. Међутим, како кажу воћари, то су ниске цене у односу на прошлу годину и са тим се не могу покрити ни трошкови које један произвођач има.

Фото: РИНА

- Берба ајдареда још увек није почела у нашем крају, она се очекује за неких десетак дана, она је сада у фази када прима боју и то је практично квалитет. Морамо сачекати још мало, јер смо имали пар кишних дана на нашој територији, око 50 литара по метру квадратном је пало, што ће допринети да плодови расту и брже сазревају и добијају боју што им даје квалитет и бољу продају, истиче Стаменковић.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести