Јабуке нашле пут друмом и водом до руског тржишта

Домаће јабуке нашле су пут до руског тржишта после више од месец дана неизвесности због ратних сукоба руске војске на подручју Украјине и санкција ЕУ уведених тим поводом Руској Федерацији.
jabuke, f bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Наша земља је велики извозник јабука на руском тржишту па су новонастале прилике забринуле воћаре. Прошле године, према подацима Привредне коморе Србије, јабука смо укупно извезли 173.547 тона, а од те количине највише је продато у Русији 123,4 тоне у вредности од 78,2 милиона евра

Додуше, извоз јабука не иде глатко, јабуке се продају по упола нижој цени у односу на производну, наплата иде споро и транспорт је тешко наћи. Ипак, воћари се надају да ће јабуке продати до краја сезоне, али не захваљујући само томе што наше јабуке иду ка руским купцима, већ и зато што су се у протеклих неколико година преорјентисали на друга тржишта. - Килограм јабуке у Руској Федерацији је 35 евроценти, што је дупло нижа цена од производне. Навелико килограм јабука требало би да кошта од 60 до 70 евроценти, па извозници свесно праве губитке, јер је боље род продати за какву-такву цену ,него да пропадне - казао је за “Дневник” директор “Вија продукта” у Челареву Вид Видовић. – Треба да чекамо и да нам јабуке буду плаћене. Због санкција, не раде све банке са руским тржиштем, па отварамо рачуне у онима које имају платни промет са Русима. Јабуке је тешко и транспортовати, не зато што нема камиона већ што неће сви да возе у то подручје. Зато тражимо од руских купаца да они дођу по робу својим превозом.


Свега 15 одсто ранијег извоза

Директор хладњаче у “Атос фруктум” у Малој Ремети у Срему Стеван Смиљанић наводи да свега десет до 15 одсто јабука одлази ка Руској Федерацији, а остатак продају на Блиском истоку.

– Извоз ка Русији преставља ризик због отежане наплате, скупог транспорта и што је тешко наћи возача који хоће да вози у правцу ратних збивања. На срећу, пре неколико година смо 80 одсто производње преусмерили ка Блиском истоку, па нас не боли глава сада како ћемо продати јабуке у извоз. Очекујемо да ћемо успети до краја сезоне све да продамо - казао је Смиљанић.


По речима Видовића, “Вија продукт”до краја сезоне успеће да прода целокупан лањски род, јер  осим на руско тржиште, јабуке продају готово на свим континентима и даљина им у томе не представља већи трошак.

– Јабуке се траспортују бродовима и у речном саобраћају, па када се трошкови сабери, скоро су исти као и када се камионима возе до руских потрошача - објашњава наш саговорник.

Видовић каже да је баш због нових купаца на тржиштима Индије, Азије … 60 хектара стабала јабука замењено новим садницама сорте гала које се више траже код нових купаца, у односу на  сорту ајдаред која је највише тражена на руском тржишту.

Милан Живковић из компаније КОП каже да извоз јабука ка руском тржишту иде преко Летоније и да се воће може наплатити, мада отежано.

– То је у овом тренутку најважније , а како ће бити убудуће видећемо – казао је Живковић, наводећи да је транспорт због цене горива поскупео и да сада кошта од 4.500 до 5.000 евра. У погледу коштања наших јабука, Живковић каже да је цена солидна и да су Русима потребне наше јабуке, али и све друго воће свеже и замрзнуто.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести