Лане рекордан извоз органских производа, 18 пута већи него 2012.

БЕОГРАД: Вредност извоза органских производа годинама расте а лане је забележен рекордан износ од 68,5 милиона евра, што је за око 18 пута више него 2012. године када су први пут ови подаци постали део информационог система Управе царина, објављено је у најновијем издању часописа "Органик њуз".
s
Фото: Youtube Printscreen

У гласилу Националног удружења за развој органске производње “Сербиа Органика” додаје се да је више од 80 одсто органских производа намењено извозу и да је удео Србије у извозу у Европску унију свежег или сушеног органског воћа, искључујући цитрусе и тропско воће у 2021. години износио 8,4 одсто.

Извозило се у више од 30 држава, а највише је извезено замрзнутог органског воћа, где предњачи јагодичасто воће, малине, купине, боровнице, рибизле, јагоде а осим њега српски органски произвођачи су извозили и замрзнуту вишњу и шљиву, као и органско сушено воће, воћне концентрате и пирее.

Као оптимистичан податак наводи се тај да све више почињемо да извозимо прерађене органске производе. Када је реч о тржиштима на која се извози, на првом месту се традиционално налази тржиште Европске уније, пре свега Немачка, Холандија, Аустрија Француска, Италија, Пољска, Италија, а од земаља изван ЕУ, САД и Канада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести