ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ОДЛИЧНО УСПЕВА НА БАНАТСКИМ ПОЉИМА Ове биљке су добре за здравље, али и за ПАОРСКУ ЗАРАДУ

Суво и неубичајено топло време за ово доба године не годи ни лековитом биљу. Пољопривредници који су га посејали не надају се ни приносима ни заради уколико се клима у најскорије време не измени. Киша је потребна камилици, менти и першуну лишћару, који воле влагу.
а
Фото: С. Шушњевић/Freepik

У атару Баваништа у општини Ковин камилица је почела да се бокори, али не у оној мери колико би требалa да буде за ово доба године.

– За сада камилица лоше изгледа, али има наде да се поправи и да до половине маја, када се коси, буде гушћа и дужа, уколико буде кише, како се сада најављује - каже за „Дневник” дугододишњи произвођач лековитог биља Миле Стојковић. - Камилица се сеје у септембру и током зиме треба да крене да бокори. Воли зиму, снег и мраз и до половине маја треба да достигне од 40 до 50 сантиметара. Коси се специјалном машином, која скида цвет – главицу, која иде у чај. По јутру, у просеку, може да буде око 150 килогарама цвета, а просечна цена килограма камилице се сада креће око 850 динара.

Око камилице, каже Стојковић, нема великог посла, сеје се и коси, и то је сав труд, када су обавезе према овој лековитој биљци на њиви.

– Једино када се цвет покоси, треба да је перем у производном погону где је и сушим и прерађујем и онда шаљем купцима који даље камилцу стављају у филтер врећице, пакују и изосе на тржиште.

150 килограма принос камилице по јутру – 850 динара килограм цвета

Стојковић напомиње да не продаје целокупан род камилице, јер један део оставља за семе, па цвет прерађује на посебан начин за наредну сетву лековитог биља.


Хемикалије у пшеници праве проблем

За лековите биљке је значајно да на отвореним пољима буде заштићено од хемијских препарата које ратари користе на суседним парцелама за заштиту својих усева. - Битно је да на механизацији имају заштиту да хемија не би отишли на биље, јер уколико се то догоди, откупљивач такву робу не прима - казао је Миле Стојковић. - Лане сам имао штету, јер је анализом установљено да камилица садржи хемикалију којом је прскана пшеница и враћена ми је назад. То је велики проблем произвођача лековитог биља , пошто има доста таквих случајева да се зарада изгуби због туђе небриге.


Фото: С. Шушњевић

За разлику од камилице, мента и першун лишћар захтевају више рада на пољу.

То су, напомиње, двогодишње биљке, мента се сади у октобру, а лишћар се сеје у пролеће, косе се два пута, јуна –јула и у сепетембру, по редовима се шпартају а ручно окопавају по бразди, што знатно увећава трошкове производње због скупе радне снаге. - Лане је била одлична година за менту јер је било кише, претпрошла лоша, а ни ова не обећава просечне приносе, мада још има времена до прве косидбе да менте буде више, уколико стигне преко потребна киша.

600 килограма може бити лишћа осушеног першуна по јутру – 300 динара килограм

Миле Стојковић каже да осушене менте може да буде око 1.500 килограма по јутру. А першуна лишћара око 600 килограма осушеног. Њега сеје житном сејалицом, а пре сетве земљиште припрема као што треба када се сеју житарице. По јутру треба 15 килограма семена, чија је цена око седам евра.

- Цена килограма першуна тренутно је ниска - истиче Стојковић. - Кошта свега 300 динара, а требало би да буде скупљи. Вероватно га на тржишти има више него што су потребе потрошача.

З. Делић
 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести