МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ О ПРОГРАМУ РАЗВОЈА ДО 2027. Пољопривреди од државе сваке године десет одсто више пара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је у оквиру програма за развој до 2027, који је представио председник Александар Вучић, предвиђено да се субвенције за пољопривреднике сваке године увећавају за 10 одсто.
ф
Фото: Министарство пољопривреде

Говрећи о том програму за „Дневник”, посебно се осврнула на отварање државног ветеринарског центра у Великој Плани и подвукла да држава ове године субвенцијама покрива 74 одсто трошкова у сточарству а у млечном говедарству 70 одсто, без продаје млека сира и кајмака.

- Отварањем Државног ветеринарског центра у Великој Плани ставили смо до знања да нам је стало да се говедарство развија. Крајем децембра прошле године увезли смо 13 квалитетних бикова . Пољопривредници, мали и средњи, не могу да дођу до тако квалитетног материјала, а ове године имаће субвенције - две дозе материјала за оплодњу за говедарство. Сваки сточар добиће по крави две дозе бесплатно. Следеће године исто то планирамо да урадимо и за свињарство. Од ове године покривеност субвенцијама у сточарству је 74 одсто, а за млечно говедарство је 70 одсто и то само субвенција, без продаје млека, сира, кајмака. Таквим подстицајима сточари могу да издрже турбулентно тржиште - рекла је министарка и навела да ће се резултати субвенција у сточарству одразити сигурно и на повећање сточног фонда и бити видљиви већ крајем ове године.

70 одсто субвенција у млечном говедарству добијају сточари без продаје млека, сира и кајмака

У програму „Србија 2027” казала је да ће се субвенције повећавати сваке године минимум 10 одсто. - Уколико на тржишту буде великих турбуленција, даћемо и више. Пољопривредници ће имати сигурност и могу да рачунају на транспарентност ,тачно знају на шта могу да рачунају. Још у децембру су знали за ову годину, колико ће износити субвенције.

Казала је да су пољопривредници задовољни предложеном расподелом аграрног буџета и субвенција за 2024. годину, само да се плаше да ли ће то тако заиста и да буде.

Фото: Dnevnik.rs

- Приликом прављења програма субвенција министарство је системски ушло у анализу трошкова за производњу сваке биљне културе и одгој сваке врсте животиња. Свака субвенција која је повећана у 2023. години остала је у 2024. иста. Оно где нисмо повећавали директна давања у 2023. повећали смо у 2024. Нека за 60 одсто, нека два, три пута, и ако узмете у обзир да је 2022. субвенција за ратарску производњу по хектару била 9.000 динара, па је повећана на 18.000 динара по хектару, а у 2024. додато и то да онај ко користи сертификовано семе има субвенције и 35.000 динара по хектару - предочила је министарка.


Кроз ИПАРД још 380 милиона евра

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић казала је да ће новца за пољопривреднике бити и у европским фондовима кроз ИПАРД програме. - За ИПАРД 3 програме јавни позиви ће бити објављени у фебруару и марту и биће поједностављени да би администрација брже радила.

- Добили смо 288 милиона евра гранта из ЕУ, бесповратних средстава, 90 милиона евра је дала држава, дакле, пољопривредници имају 380 милиона евра на располагању и са оним делом учешћа који они треба да дају, ту ће бити инвестиција вредних око 600 милиона евра - рекла је министарка. - Поред ИПАРД-а, још је отворен конкурс „Конкурентне пољопривреде”, кроз који пољопривредници добијају 50 одсто бесповратних средстава од државе, за 40 одсто је обезбеђен кредит, а њихово учешће је 10 одсто.


Када је реч о олакшицама за куповину горива, истакла је да пољопривредници имају две опције: картицу Нафтне индустрије Србије са којом могу да купују гориво по ограниченој цени од 179 динара по литру, уз повраћај дела акцизе у износу од 50 динара, или да само повраћај дела акцизе остваре на другим пумпама куповином по редовној тржишној цени.

- Количине су ограничене, они могу да по хектару купе 100 литара горива са овим субвенцијама, до 100 хектара. Ту повластицу могу да искористе само за парцеле које су уписане у регистар обрадивих површина, јер када држава даје 120 милијарди за аграрни буџет мора да појача контролу како се та средства троше - предочила је министарка и додала да се више неће моћи као раније да власник земље добије субвенцију и прослеђује је номе ко је обрађивао.

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести