Муке малинарске трају, упркос томе У СЕЛО СКОКУЋЕ КОД ПРИЈЕПОЉА СТИГЛО 500 БЕРАЧА

ПРИЈЕПОЉЕ: Сезона брања црвеног злата у пријепољском крају увелико је почела и иако је цена још увек под знаком питања, домаћини су на време обезбедили радну снагу.
с
Фото: РИНА

У селу Скокуће, у фабрике под отвореним небом стигло је преко 500 радника у потрази за послом, спремни да зараде добру плату за двадесетак сана.

Његош Стојадиновић који под засадом малине има преко 80 ари, истиче да је род доброг квалитета и да ће, без обзира на све проблеме, њихова малина наћи свог купца.

- Само у овом селу има преко 160 кућа који се баве малином. Поред неизвесне производње малине, били смо у проблему где наћи и бераче, били смо принуђени да их тражимо по целој Србији. Тренутна њихова дневница је 4000 динара плус храна, мада се доста њих у зависности од квалитета малине опредељују да беру по килограму. Један добар берач у малињаку може да заради и преко 60 евра - казао је за РИНУ, Његош Стојадиновић из Пријепоља.

 

Он истиче да поред неизвесне производње овог воћа, додатну муку им задаје овогодишњи несигуран пласман на тржишту и ниска откупна цена.

- Само једна хладњача у овом крају дала је понуду на 250 динара по килограму, све остале су 200. Ми када све ставимо на папир, без 300 динара ми смо на нули. Реална цена је да откупна цена буде три евра или 350 динара где би мало остало и нама произвођачима који у малињацима проводимо 365 дана у години - додао је Стојадиновић.

Фото: РИНА

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић разговарала је са малинарима до сада неколико пута, а све у циљу да се нађе адекватно решење за њихове проблеме. Састанак са највећим хладњачарима биће одржан у Београду.

Фото: РИНА

-Треба да седнемо заједно са великим извозницима и хладњачарима који формирају тржишну цену, поставимо нека конкретна питања јер ти одговори занимају и мене, а то је рецимо како највећи хладњачари изађу један дан са ценом, а нико га не прати, где је ту тржиште, то ни мени није јасно. Тако да то су нека питања која ћемо оставити за састанак у Београду, зашто је то тако или није тако, зашто се ствари упорно политизују и то је једно од питања, али се политизују, шта ћемо, тако је - рекла је Јелена Танасковић министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести