На кредите паорима камата један одсто

Покрајински фонд за развој пољопривреде расписао је 12 конкурса који су отворени до 31. октобра, а крајем лета биће расписан још један намењен за куповину засада.
с
Фото: С.Шушњевић/Виктор Молнар

Војвођански пољопривредници до јесени се могу пријавити за набавку нових система и опреме за наводњавање и опремање бунара, потом пољопривредне механизације (погонске, прикључне), заштићених башта (пластеници, стакленици) и опреме у њима, нових система противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда, за изградњу објеката и набавку опреме намењене складиштењу житарица, воћа и поврћа (силоса, подних складишта, хладњача), као и за доделу кредита за финансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору воћа, грожђа и поврћа и за куповину пољопривредниг земљишта до десет хектара. Сточари могу да конкуришу за куповину квалитетне телади и прасади за тов, квалитетних приплодних грла у говедарству, овчарству, козарству и свињарству, за набавку опреме за сточарске фарме, а пчелари за набавку ројева, кошница и опреме за пчеларство. Максималан износ кредита на тим конкурсима је 4.500.000 динара. Од прошле године је уведен и краткорочни кредит на годину дана за куповину семена, вештачког ђубрива и средстава за заштиту биља, а максималан износ кредита је 3.000.000 динара. Та нова погодност је посебно значајна за паоре, јер је у протекле две године чак 400 одсто скочила цена вештачког ђубрива.

Према речима директора др Виктора Молнара, Фонд је основан с намером да подстакне развој пољопривреде у Војводини, да помогне пољопривредницима да се изборе са изазовима са којима се сусрећу, те да подстакне оснивање и организовање предузећа у области пољопривреде и развој земљорадничког задругарства.

Од прошле године уведен је и краткорочни кредит на годину дана за куповину семена, вештачког ђубрива и средстава за заштиту биља

- Фонд прати дешава на терену и потребе у пољопривреди те смо сходно томе кроз године прилагођавали и повећавали број активности које кредитирамо - казао је Молнар, додајући да су са један одсто годишње каматне стопе најповољнији на тржишту. - Пољопривредници могу да се пријаве и на конкурсе за рефундацију средстава код надлежног покрајинског секретаријата или министарства. Тиме добијају могућност да без већих улагања сопствених финансијских средстава, већ са кредитом и бесповратним средствима дођу до нове инвестиције.

Број одобрених кредита од настанка Фонда пре двадесетак година до прошле године је 4.500, у вредности од 5,3 милијарде динара. Према Молнаровим речима, у првим годинама оснивања Фонда, па до данас, највише је било заинтересованих за конкурсе који су се тицали наводњавања, а последњих година кредитима се све чешће купује механизација.


Ова година обећава

Молнар је оптимистичан што се тиче интересовања пољопривредника за овогодишње конкурсе.

- Нажалост, у протекле две године врло лоши временски услови због којих су у неким случајевима читаве пољопривредне културе биле десетковане, обехрабриле су пољопривреднике, због чега су смањили површине својих засада и улагања у опрему - објашњава Молнар. - На срећу, чини се да ће ова година бити нешто боља и надам се да ће се пољопривредници, као ранијих година, лакше определити за нове инвестиције.


- И пољопривредници су увидели да је потребно да модернизују прозиводњу и да је прилогођавају захтевима тржишта како би опстали и били конкурентни - појаснио је Молнар. - Са све израженијим климатским променама и дужим сушним периодима, питање наводњавања задњих година добија на све већој важности. Добри и модерни системи, уз примену агротехничких мера, утичу на повећање и квалитет приноса, што је пресудно када је реч о пласману пољопривредних производа на домаће и страно тржиште.

Како је истакао Молнар, Фонд ће у наредном периоду настојати да стави још већи нагласак на област наводњавања, с намером да по конкурсу пољопривредници могу да добију веће износе кредита, али и да организују стручна предавања да би што лакше и брже дошли до тачних информација.

На Новосадском сајму Фонд има свој простор у оквиру штанда Покрајинске владе.

        С. Ковач

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести