Не треба вам ни двориште, ни башта за парадајз - САМО КОФИЦЕ (ФОТО)

ТОПОЛА: Трендови се мењају у свакој области, па ни узгој поврћа није изузетак.
1
Фото: РИНА

Свима је добро познато како се то паприка и парадајз класично узгајају, али млада Јулијана Кузмић доказала је да може и другачије, и то - наопачке. Веровали или не, парадајз и паприка се на овај начин могу гајити веома успешно, на малом простору са биљком суседом.

- Уредништво Агроклуба чији сам и ја део, свакодневно налази занимљиве приче из области аграра на које све начине могу да се узгајају биљке савремене методе и слично. Тако смо једном приликом наишли на један видео како чери парадајз може да се узгаја наопачке, мени се то допало па сам и сама морала да пробам. Први пут кад сам то радила успело ми је и овај други пут сам урадила у градским условима и успело је“, каже за РИНУ Јулијана Кузмић.

Она истиче да је овакав начин узгоја погодан за стамбене зграде и за оне који немају простора да биљке узгајају у баштама. Све што је потребно то је добра воља, неколико пластичних кофица разних димензија, земља, расад биљке и вода.

- Нисам хтела да ми остане празан простор у горњем делу кофице, а у доњем је висио чери парадајз. Истраживала даље, па горе посадила босиљак јер је он добар сусед са парадајзом а у другој кофици била је љута папричица и такође босиљак. Моје биљке су преживеле разне стресове јер ми је пропао систем за наводњавање док сам била на службеном путовању али уз пуно труда ипак су ми преживеле и родиле, наглашава Јулијана.

Према њеним речима биљке треба заливати свакога дана обилно јер је кофица мала па им је потребно више воде. И ако сте сумњали да овакав начин узгоја није могућ, ево доказа да сте погрешили јер је Јулијани родио чери парадајз наопачке, а и папричица љута па још наопака.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести