Недимовић: За десетак дана о „Тенису“

БЕОГРАД: Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је поводом доласка компаније "Тенис" у Србију да ће се за десетак дана знати да ли ће том произвођачу меса бити одобрен закуп земљишта на пет локација у земљи.
nedimovic
Фото: Dnevnik.rs

Говорећи о доласку компаније за прераду меса „Тенис“, Недимовић је за Н1 рекао да је тај немачки произвођач аплицирао на јавни позив за закуп земљишта на 30 година, чија је анализа у току, а да ће за десет дана бити познати њени резултати.

Тенис је, додао је, поднео пет захтева, за преко десет хиљада хектара у пет различитих локалних самоуправа.Локације које су им посебно интересанте су Кикинда и Зрењанин, изјавио је Недимовић.

„Тенис је компања која има на располагању тржиште од шест хиљада километара, а долази у Србију и доноси техннологију и генетику. Ми немамо довољну количину прасади на Србији, са њиховом технологијом имаћемо довољно материјала, и развијати кланичну индустију“, рекао је он.

„Нама је жеља да прерађујемо сирово месо“, додао је. Говорећи о критикама локалних произвођача, Недимовић је рекао да Министарство активно комуницира са њима и да ће они тек видети користи од новог система.„Желимо да развијамо кооперантски однос, задруге које су постојале, а то смо изгубили“, рекао је он. Недимовић је рекао и да, псле недавног враћања скоро 14 тона јунетине из Русије, извоз меса у ту земљу је 24. маја дозвољен и „потпуно отворен“.

Тоне меса које су враћене у Србију су последица, како је објаснио, грешке коју је направио извозник. Како је навео, појединачних проблема са Русијом је било претходних година, али Србија ради на поправљању квалитета.„Свака компанија одговара од тренутка отпреме из Србије, до места испоруке, и роба изађе безбедно“, казао је он и додао да је због дугог пута могуће „свашта да се деси“.

„Све је усаглашено са Русијом, и за првих пет месеци 2017. извоз је повећан“, додао је Недимовић.Недимовић је рекао да је према Закону о пољопривредном земљишту неће бити дозвољена потпуна либерализација продаје земљишта и да ће за странце бити заустављена.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести