Незадовољни пољопривредници блокирају путеве, председник Србије каже ТРАЖЕ И ОНО ШТО ЈЕ НЕМОГУЋЕ ИСПУНИТИ

Војвођански пољопривредници и данас блокирају саобраћајнице у неколико градова у Војводини.
Кикинда
Фото: Стојан Гавранчић

Они траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе што су, како су истакли, договорили још у мају.

Осим тога, Министарству пољопривреде доставили су листу захтева за 2024. годину, а то су: Субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара, најкасније до 31.3. текуће године; Премија за млеко 19 динара по литри; Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити; Брисање пољопривредника из кредитног бироа; Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу; Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара; Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу; Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза!) -25.000 динара по грлу; Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривреднике.

Пољопривредници из Војводине блокирали су данас прилазе ауто-путу у Новом Саду, као и два излаза на ауто-пут Суботица - југ и Жедник, тражећи да се испуне њихови захтеви, пре свега, да могу да купују гориво без плаћања акцизе.

Према информацијама Путева Србије, тренутно је обустављен саобраћај на укључењу из Новог Сада на ауто-пут Е-75, за Београд, и на искључењу са ауто-пута Е-75 за Нови Сад. Алтернативни путни правци су петља Центар и петља Север, наведено је у саопштењу.

 Пољопривредници траже и да се изради прецизан план за регулисање Робне берзе и терминске продаје, као и да се уреди систем јавних складишта, робних записа и функционисање Компензационог фонда.

Блокиран је прилаз ауто - путу код Старе Пазове, саобраћајнице у Вршцу, Баваништу, Србобрану и гранични прелаз са Румунијом код Српске Црње. Раскрсница Идвор - Сакуле такође није проходна за саобраћај, а трактори су затворили Товаришево, путне правце Бачки Петровац - Силбаш, Челарево - Гложан, саобраћајницу у Арадцу. Нешто после 12 сати блокирана је Каћкa петља у Новом Саду, као и излази и улази аутопута. Путеви Србије су објавили да је на снази обустава саобраћаја на више праваца код Зрењанина, Новог Сада, Вршца и Панчева. Саобраћај је обустављен на правцима Вршац - Уљма, у месту Влајковац, Панчево - Алибунар, код места Банатско Ново Село, као и на правцу Зрењанин - Београд, у месту Чента, затим на правцу Нови Сад - Зрењанин, код места Арадац, као и на правцу Српска - Црња - гранични прелаз са Румунијом.

Из Путева Србије наводе да ће јавност бити благовремено обавештена о нормализацији саобраћаја на наведеним путним правцима, и саветују да сви учесници у саобраћају, због своје безбедности и безбедности других учесника у саобраћају, поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да пољопривредници у својим захтевима траже и неке ствари које није могуће испунити.

 "Има их много (протеста) у овом тренутку. Нису мене ни питали, нити су мени слали захтеве. Ово што сам видео, око плавог дизела и рефакције, постоје ствари које су апсолутно немогуће", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Лозници како ће бити завршен протест пољопривредника. Протест пољопривредника биће завршен као и сваки други, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести