НИЈЕ БИЛО ОТРОВНОГ ПЕСТИЦИДА Из Црне Горе стигло извињење

ПОДГОРИЦА: Управа за безбедност хране Црне Горе извинила се грађанима због нетачног навода да је у воћу којем је спречен увоз у Црну Гору пореклом из Србије било забрањеног пестицида Хлорпирофоса и саопштила да је до давања погрешне информације дошло због неспоразума у телефонском разговору са инспекторима.
povrce voce
Фото: freeimages.com

Како се наводи у саопштењу Управе, тачно је да је наложено уништавање близу 10 тона воћа, али искључиво због количине остатка пестицида веће од прописане, али оних пестицида који су и у Црној Гори и у Србији дозвољени за употребу, преносе Вијести.

"До повећане количине ових резидуа може доћи услед прекомерне употребе пестицида или непоштовања каренце препоручене од стране произвођача пестицида", наводи се у саопштењу и додаје да црногорска Управа са Управом за здравље биља Републике Србије има ''сарадњу на веома високом нивоу и да је Србија статистички гледано држава у региону из које имамо најмање враћених односно неусаглашених пошиљки".

"Оно што је најважније је да смо поступили по правилима и за много мање опасне супстанце поступили по законским процедурама и критичне производе повукли са тржишта, што је и сврха нашег деловања", наводи се у саопштењу Управе за безбедност хране.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести