ОБЕЋАНО МНОГО Пољопривредници задовољни предлозима владе, чекају реализацију

БЕОГРАД: Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас са представницима удружења пољопривредника, како би размотрили упућене захтеве и актуелне проблеме, а пољопривредници су оценили да је већина понуђених решења добра и наводе да   чекају примену обећаног у пракси.
Инстаграм профил Министарства пољопривреде
Фото: Инстаграм профил Министарства пољопривреде

Министарка је по питању одлука о стављању газинстава у пасивни статус истакла да до сада Управа за аграрна плаћања ни једно газдинство није ставила у пасиван статус, а да већ издата решења за пасиван статус нису коначна и да је дозвољено право жалбе на решење у законом прописаном року.

Танасковић се у Влади Србије састала са представницима пољопривредних удружења како би заједнички разјаснили процес стављања пољопривредног газдинства у пасиван статус, а теме су биле и решавање дугова према Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) и кредитна подршка за пољопривредна газдинства.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Министарство пољопривреде (@ministarstvopoljoprivrede)

Министарка је прецизирала да ће сваки случај бити посебно преиспитан и да ће након додатне инспекцијске контроле бити донете коначне одлуке о стављању газдинстава у пасиван статус.

Поновила је да ће у пасиван статус бити стављени искључиво они који су покушали да лажно представе фактичко стање, а циљ оваквих мера је уређење система и обезбеђивање тога да новац добију прави пољопривредни произвођачи.

"Пољопривредници који су направили грешку приликом пријављивања сетвене културе, добиће само обавештење и имаће довољно времена да исправе податке", саопштено је из Министарства.

Танасковић је још једном напоменула да приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ) које је сам произвођач попунио као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Када је реч о питању дуговања пољопривредника према ПИО фонду, додају, Министарство пољопривреде активно ради на проналажењу решења и у претходном периоду је одржан низ састанака са представницима ПИО фонда, Пореске управе и  Републичког фонда за здравствено осигурање.

"Тренутно се разматра могућност да се пољопривредницима одобри репрограм односно да им се одобри одлагање плаћања дугованог износа на рате, до 60 месеци, а пољопривреднику који буде редовно измиривао доспеле обавезе које су одложене, укључујући и своје редовне обавезе у складу са законом биће отписан део камате", наводи се у саопштењу. 

На састанку се разговарало и о кредитној подршци за пољопривреднике и министарка је објаснила да је Правилник о условима и начину остваривања права на кредитну подршку ступио на снагу 3. фебруара.

"Тренутно је у току поступак потписивања уговора између Министарства пољопривреде, Трезора и  комерцијалних банака, а очекује се да ће тај поступак бити окончан у наредним данима. За те намене ове године у буџету је опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева за ту врсту кредита биће 15. октобар 2024. године", саопштено је из министарства.

Председник Скупштине Удружења пољопривредних произвођача Суботице Мирослав Матковић рекао је за Танјуг да су свесни тога да су неки пољопривредници злоупотребљавали субвенције, али да постоје и они који су из нехата правили грешке јер се не сналазе на еАграру.

"Свесни смо да су неки злоупотребљавали субвенције и пријављивали шуму као обрадиво земљиште, али овде је реч о онима који имају производњу и који нису вешти у раду на рачунару. Грешке нису намерно направили", рекао је Матковић.

Што се тиче општег утиска са састанка, Матковић каже да је обећано много и да преостаје само то да се види како ће све функционисати у пракси, па да ће тако надаље и реаговати.

"Остаје да видимо како ће све бити примењено у пракси. Поздрављамо одлуку да они у пасивном статусу могу да предају складиштару односно продају своју робу. Остају ускраћени за субвенције. Обећано је да пасивним статусом неће бити у тоталној блокади. Састанак је био кратак, а недоумица по овом питању је да ли ће то газдинство моћи да узме кредит", рекао је Матковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести