ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕПАРТМАНА ЗА СТОЧАРСТВО Фармери чувају свиње па куга стоји?

Афричка свињска куга - болест свиња за коју не постоји вакцина ни лек тренутно је у стагнацији, али је пред нама почетак сезоне свињокоља па опрез фармера не би требала да попушта, казао је у изјави за „Дневник” директор Департмана за сточарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду доцент др Дејан Беуковић приликом обележавања Дана департмана - 73 године постојања.
Дневник
Фото: Dnevnik.rs

- Фармери су схватили да свиње не треба показивати већ чувату и строго се придржавати мера опреза, мењати одећи и обућу при уласку у фарму и код храњења животиња. Тај опрез и даље треба да је приустан јер тренутак непажње може да их кошта по yепу, пошто чим се једна свиња зарази, треба одмах све успавати.

Доцент др Беуковић скренуо је пажњу на то да свињарству као делу сточарства никада није било баш најбоље, пошто су увек постојали периоди када су фармери указивали на проблеме. - Сада је храна јефтина, то наравно, иде на штету ратара, али сточари имају од тога користи, пошто су кукуруз, пшеница и соја јефтини - казао је др Беуковић, наводећи да би било добро да тренутак јефтиних сировина за сточну храну треба искористити и кренути снажније у обнову сточног фонда и тржишне вишкове које имамо у уљарицама и житарицама искористи за исхрану не само свиња већ и говеда, оваца и коза.

Уместо да кукуруз, соју и пшеницу извозимо, требало би их више искористити у сточарству, да би се циклус производње затворио и донео већу добит не само узгајивачима већ и држави (директор Департмана за сточарство доцент др Дејан Беуковић)

- Уместо да кукуруз, соју и пшницу извозимо, требало би их више искористити у сточарству да би се циклус производње затворио и донео већу добити не само узгајивачима већ и држави - навео је доцент Беуковић. Подвукао је и да тренутно ситуација у пољопривреди није добра, али да на то не утичу само наше слабости у пољопривредној производњи већ и глобални клима и цене уљарица и житарицак које ни на светској пијаци нису знатно више.


Килограм товљеника 260 динара

Говорећи о ситуацији у тову свиња, доцент Беуковић казао је да тренутна сутација у свињарству није била скоро тако добра. - Товљачи су, коначно, дочекали да цена живе ваге покрије сасвим трошкове производње и крену да зарађују. Килограм живе ваге је тренутно изнад 260 динара. Коначно, после 50 година, прерађивачки сектор мора да се одриче свог дела профита - казао је доцент Беоуковић. - Колико ће још такве тржишне прилике да трају је неизвесно, али томе добрим делом доприноси појава афричке свињске куге. Бројни товљачи су одустали од това, чекајући да се болест смири па да поново крену у нови циклус производње.


- Са Министарством пољопривреде разговарамо и око висине субвенције и свега што се тиче унапређења сточарске производње. Департман за сточарство при Пољопривредном факултету у Новом Саду годинама је партнер Министарству пољопривреде па је тако допринео и да се осмилси Е-аграр. Радићемо са представницима Министарства да се повећају субвенције и њихова исплата буде бржа - навео је др Беуковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести