ПАОРИМА НОВЦИ ОСТАЈУ У ЏЕПУ Плаћање одводњавања одлази у историју

Накнада за одводњавање регистрованим пољопривредним газдинствима (РПГ) oве године биће умањена за 50 одсто, а од 2024. године земљорадници ће бити ослобођени овог плаћања.
3
Фото: Дневник/ Воде Војводине

Одлука је ступила на снагу 4. новембра после измена и допуна Закона о накнадама за коришћење јавних добара и неће утицати на рад Јавног водопривредног предузећа (ЈВП) „Воде Војводине”,чија је делатност управљање водама.

Накнада пољопривреднике у просеку је коштала око 890 динара по хектару, а сума зависи од величине и броја парцела и од квалитета - врсте пољопривредног земљишта.

- Износ се одређује на основу утврђених цена из Закона о накнадама за коришћење јавних добара - речено је „Дневнику” у ЈВП „Воде Војводине” и наведено да су накнаде за одводњавање јавни приход Покрајинског буџетског фонда за воде, а не „Вода Војводине”. Влада АП Војводине усваја годишњи програм пословања предузећа, којим се детаљно одређена средства од накнада за одводњавање за финансирање радова у водопривреди. Последњим изменама и допунама покрајинске скупштинске одлуке о буџету АПВ за 2023. годину, приходи од ових накнада планирани су у износу од 1,4 милијарде динара. Покрајинском скупштинском одлуком за 2024. годину опредељен је новац и за рад ЈВП „Воде Војводине”, па јавно предузеће неће бити ускраћено за новац потребан за одржавање вода на подручју Покрајине.


Наводњаваће се још 32.000 хектара

„Воде Војводине”, између осталих радова, тренутно је упослено на пренамени каналске мреже за одводњавања у двонаменски систем на подручју општине Рума на систему Добродол-Међеш, који подразумевају чишћење, измуљавање и ископ канала и замену дотрајалних објеката - устава, пропуста и мостова. Када се заврши целокупан посао, наводњаваће се додатних 32.000 хектара. Очекује се да радови буду готови почетком наредне године.


У ЈВП „Воде Војводине” истичу да се највећи део тог новца улаже за редовно одржавање и функционисање система за одводњавање, односно за одвођење сувишних вода са подручја Војводине.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

- Осим за одржавање система за одводњавање, средства се користе и за одбрану од поплава, за регулационо-санационе радове на водотоцима, за одржавање и функционисање Хидросистема ДТД. Део новца намењен је и за регионалне хидросистеме и мале бране, као и за одржавање и реконструкцију заштитних шума у водопривреди. Такође, новац од накнада улаже се и за израду различитих студија, пројеката, међународну сарадњу, хаваријска загађења, трошкове експропријације за потребе и изградње водних објеката на територији АПВ - рекли су у ЈВП „Воде Војводине”.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести