ЕВО КО ЋЕ СЕ СВЕ СЛАДИТИ НАШОМ ЈАБУКОМ Почела берба, очекује се род од пола милиона тона (ВИДЕО)

У воћањцима је почела берба раних сорти јабука. Процена је да ћемо у их у сезони 2023-2024. године имати више и бољег квалитета него прошле, упркос томе што је било доста случаја да је суперћелијска олуја срушила засаде, посебно на Фрушкој гори, иако су имали поствљене противградне мреже. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Наша земља је лидер у производњи и извозу јабука у односу на земље у окружењу и зато нам је битно колико ћемо имати воћа и по којој цени продати у извоз.

- Овогодишњи род би требао да буде тежак око 500.000 тона јабука због повољних временских услова (без раних пролећних мразева и велике летње суше - прошле године јун и јул су били сушни месеци) - изјавио је за „Дневник” председник Асоцијације „Сербиа Доес Apples” Гојко Загорац. - У суштини, род јабука се ове сезоне вратио на око пола милиона тона јабука, насупрот прошлогодишњој сезони када их је било за 20 до 30 одсто мање.


Кина, Пољска…

Кина је највећи светски произвођач и потрошач јабуке. Они годишње произведу око 40 милиона тона јабука. ЕУ, са друге стране, произведе 11-12 милиона тона јабуке - казао је председник „Сербиа Доес Apples” Гојко Загорац. - Највећи произвођач јабуке у Европи је Пољска са око 3,5-4 милиона тона. Када је у питању извоз, највећи извозници из ЕУ су Италија и Француска.


Загорац каже да се очекује и већи извоз јер ћемо воћа имати више, али да се воћари надају и бољој просечној извозној цени 

- Традиционално наше највеће извозно тржиште је тржиште Руске Федерације, мада се извоз у Русију из сезоне у сезону смањује. Са друге стране, имамо раст извоза на тржишта Блиског и Далеког истока. Прошле године, око 60 одсто извоза је отишло ка потрошачима у Русији, 21одсто у земље Блисиког истока, 12 одсто у Европу и пет одсто на Далеки исток. Такође, треба споменути и тржиште Велике Британије и појединих држава Европске уније, које су препознале квалитет наше јабуке - навео је Загорац. - Наш извоз прошле сезоне (август 2022 - јул 2023. године) био је мањи у односу на сезону 2021/2022. за неких 50.000тона услед мањег рода јабуке 2022. године.У сезони 2022/2023. година укупно смо продали јабука на инотржишта око 105.000 тона или 85 милиона евра. 

Фото: Dnevnik.rs

Колике су домаће потребе за овим воћем Загорац је истакао да све што се не извезе, остане у Србији, па се може закључити да Србија потроши сваке године негде око 200.000 - 250.000 тона јабука.

Саговрник „Дневника” наглашава да је тешко проценити колико сада има активних хектара под јабукама јер се нико тиме не бави, али оно што се сигурно зна јесте да је број хектара почео да се смањује из године у годину. 

У погледу коштања наше јабуке у наступајућој сезони на инотржишту, Загорац је казао да је још рано говорити, али је навео да вреде око 0,45 до 0,50 евра по килограму, када се укључе трошкови производње, складиштетње, паковање....

- Као и у свим гранама привреде, трошкови производње, паковања, електричне енергије и транспорта су порасли. Када говоримо о производњи, највећи раст трошкова имамо у порасту цена ђубрива и хемије и радне снаге. Ти трошка чине 60 - 70 одсто укупних трошкова производње када је у питању јабука и они су знатно повећани у односу на прошлу годину - предочио је Загорац.

З. Делић

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести