ПОКРАЈИНА НАСТАВИЛА ДА УЛАЖЕ У РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ Опрема за наводњавање стигла у 365 војвођанских газдинстава

Уговори за пољопривреднике који су добили средства за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака у АП Војводини за ову годину додељени су јуче у Холу Покрајинске владе.
е
Фото: В. Фифа

Конкурс је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а уговоре је уручио подсекретар Александар Пановски.

– Овим заокружујемо један циклус нашег рада, у ком континуирано издвајамо знатна средства у области наводњавања, а све са циљем повећања обрадивих површина пољопривредног земљишта под опремом и системима за наводњавање у Војводини – истакао је Пановски. – У првом циклусу ове године, 365 пољопривредних газдинстава је остварило право и добило уговоре за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, а субвенционисана површина која ће бити покривена тим системима износи 3.000 хектара. Средства која смо по првој одлуци определили ове године за пољопривредна газдинства износе преко 378.000.000 динара, односно, заједно са вашим учествовањем, укупан износ инвестиције је од скоро 670.000.000 динара, што је око 5,7 милиона евра.

По његовим речима, кроз конкурс је суфинансирана набавка 154 пумпе и агрегата за наводњавање, затим 63 тифона, осам система за наводњавање у типу „Ренyер”, као и 26 соларних система за наводњавање и 234 система за наводњавање кап по кап.


Велико интересовање

– Интересовање пољопривредника за поменута улагања у текућој години је веће за 40 одсто у односу на претходну годину, а тражени износ средстава по овом конкурсу је за 50 одсто већи него лане – поручио је подсекретар Пановски. – Због великог броја пристиглих пријава и заинтересованих пољопривредника за системе за наводњавање, Покрајинска влада је на предлог Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство одобрила повећање овогодишњег буyета за додатних 80 милиона динара, што ће омогућити додатно проширење листе прихватљивих пријава. Након ребаланса који очекујемо у току септембра, укупан буyет конкурса износиће скоро 460 милиона динара, што је јасан показатељ да Покрајинска влада и Покрајински секретаријат препознају потребе и значај наводњавања у пољопривреди.


Ана Веселиновић Вељковић из Нове Пазове казала је за „Дневник” да се она и муж баве воћарством на Фрушкој гори, а у питању су засади крушке и вишње. Први пут је сада конкурисала и добила је новац, који ће уложити у систем за наводњавање кап по кап.

– С обзиром на то да су године све сушније, мислим да нам је наводњавање од кључног интереса – прича Веселиновић Вељковић. – Ова година нам није баш била добра, јер смо од почетка имали проблема са временом, од снега у априлу до суперћелијских олуја пред саму бербу, те смо за ову годину завршили, али се радујемо следећој берби догодине.

Фото: В. Фифа

Породица Косте Поповицког из Деспотова се бави ратарством и саде кукуруз и соју, али 15 година од поврћа саде диње и то на око два хектара. Ово је прва година да је аплицирао и добио средства за систем наводњавања кап по кап.

– Увек сам мислио да ћу успети некако да се провлачим и да ми тај систем неће бити потребан, али сам ове године решио да пробам с њим и увидео да је велика разлика – истакао је Поповицки. – Добио сам више приноса, већи квалитет плодова али и бољу лисну масу биљке. Тако да има ефекта у наводњавању, а држави хвала што је омогућила да се пољопривредницима врати одређени проценат новца, јер нам сваки динар значи. Следеће године ћемо се сигурно пријавити, можда ће брат конкурисати, у зависности од структуре сетве и њиве на којој ће бити посејане диње.

Из општине Кањижа, села Ором, по уговор је дошао и пољопривредник Атила Милутиновић, који има два и по хектара земље под дуваном. Каже да му добијена средства много значе, јер сада може да купи тифон за наводњавање. По његовом мишљењу, добили су повратних око 70 одсто од вредности производа.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести