ПОВРАТАК ПОШАСТИ Афричка куга регистрована је у околини Бијељине на фарми са близу 1.000 свиња!

БИЈЕЉИНА: Вирус афричке куге свиња поново је данас регистрован на подручју Семберије у Републици Српској и то на великој фарми са близу 1.000 свиња.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Еутаназија заражених животиња почеће сутра ујутро, али још нема података где ће оне бити збринуте, јер градске власти Бијељине нису обезбедиле сточно гробље, пренео је РТРС.

На поменутој фарми у селу Дворови има 380 крмача и 600 прасади, а тамо су у току и инспекцијске контроле, док ће тим Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" урадити епидемиолошки извјештај.

Помоћник министра за ресор ветеринарства Негослав Лукића рекао је да је данас је донесено решење о проглашењу зараженог подручја од три километра и угроженог подручја од 10 километара у Бијељини.

"Министарство пољопривреде је пје десетак дана донело меру забране промета свиња на сточним пијаца, јер их је струка препознала као места где се обавља илегалан промет животиња", рекао је Лукић.

Он је навео да ће све животиње на фарми, где је потврђена свињска куга бити еутаназиране и констатовао да Бијељина и даље нема обезбијеђено сточно гробље, што је обавеза сваке локалне управе у складу са Законом о ветеринарству.

"Нажалост, сточна гробља нису обезбеђена у Бијељини, али постоје две локације за које ми је речено да ће на једној од њих бити збринуте еутаназиране животиње", рекао је помоћник министра.

Лукић је навео да је Републику Српску афричка куга свиња до сада коштала 25 милиона конвертабилних марака директне штете, као последице неодговорног понашања људи, односно због илегалног промета животиња.

Помоћник министра за ветеринарство је поново упутио апел фармерима да подигну на највиши ниво одоворност и спровођење биосигурносних мера.

Лукић је рекао да су контролисани ресторани, објекти који нису одобрени за клање животиња, а у којима се врши клање без надзора и прегледа, као и промет животиња.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести