Радојевић: Семенарство највеће национално благо

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић изјавио је данас на Златибору да без достигнућа науке и струке нема профитабилне пољопривредне производње и подсетио да за сваку државу национално семенарство представља и највеће национално благо које треба очувати.
1
Фото: Tanjug

Радојевић је отворио Саветовање агронома и пољопривредника Србије и Републике Српске и поздравио учеснике пратећег Симпозијума "Пољопривредна техника“.

Саветовање агронома и пољопривредника, у организацији Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, представља традиционално место окупљања пољопривредних произвођача, врхунских стручњака и агронома, као и представника образовних и надлежних државних институција.

Радојевић је указао на дугогодишњу интеракцију стручњака Института за ратарство и повртарство са пољопривредним произвођачима и истакао да се савремена пољоприведна производња налази пред многим изазовима, попут појаве нових штетних организама и све присутније глобалне промене.

То изискује даљи рад стручњака на селекцији, оплемењивању и стварању нових сорти и хибрида повећане отпорности, дода је он, саопштено је из покрајинске владе. 

Покрајински секретар је рекао да не треба заборавити да за сваку државу национално семенарство представља и највеће национално благо које треба очувати и унапредити заједничком синергијом свих запослених у Институту и надлежних државних органа, без обзира на отвореност тржишта и присутну конкуренцију у овој области. 

Препоручио је произвођачима да користе искључиво декларисана семена чиме осигуравају високе и стабилне приносе билкне врсте и њен генетски потенцијал за родност.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести