Размена кукуруза за товну стоку

Републичка дирекција за робне резерве објавила је јавни позив за прикупљање захтева за натуралну размену до 10.000 тона меркантилног кукуруза за товну стоку с примарним призвођачима који имају затворени производни циклус.
Kukuruz, klip, foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Дирекција размењује до 4.000 тоне меркантилног кукуруза за товне свиње, а остатак од 6.000 тона за товну јунад. Утврђени паритети су 11,02 килограма мекантилног кукуруза за килограм товних свиња и 13,79 килограма кукуруза за килограм товне јунади.

У огласу је наведено да је максимална количина меркантилног кукуруза по газдинству до 50.000 килограма, а за земљорадничке задруге и предузетнике – до 300.000 килограма. Услов који физичка лица морају да испуњавају је да поседују минимум 100 товне прасади или десет товне телади на годишњем нивоу. За правна лица, земљорадничке задруге и предузетнике услов су 1.000 товних прасади или 100 телади на годишњем нивоу.

Оглас је отворен до 21. децембра, а рок испоруке товних свиња је пет месеци, а јунади девет. Уколико Дирекција у том року не преузме товну стоку, произвођачи су дужни да с њом закључе уговор о складиштењу, чувању и занављању товне стоке. Средства обезбеђења испоруке товне стоке, али и складиштења, чувања и занављења, јесу доказ о упису хипотеке првог реда и соло менице.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести