Ристичевић: За два месеца увоз млека и сирева скочио за 40 одсто, прелевмани прениски

БЕОГРАД: Председник Народне сељачке странке и одбора Народне скупштине за пољопривреду Маријан Ристичевић рекао да је у прва два месеца ове године увоз млека и млечних производа порастао за 40 одсто, те да то не може да се спречи прелевманима који су прениски и уведени без сагласности ЕУ. 

За Тан‌југ он је подсетио да је прошле године упркос откупу 820 милиона литара млека у Србију, вредност увоза млека и млечних производа била 207 милиона, а вредност извоза 102 милиона евра. 

"Ове године у два месеца увоз млека и млечних производа порастао је за 40 посто. Не можемо то да спречимо ни прелевманима који су за мене прениски, а уведени су без сагласности ЕУ. Када они имају вишкове млека, ставе их на берзу, и вешто их пласирају у Србију, и онда имате мањак домаћег млека, али заједно са увозним појави се вишак. Тако се руше цене фармерима", рекао је он. 

Оценио је да Европа своје вишкове млека и млечних производа извози по дампинг методи, и објаснио да извозе по ценама које не важе за њихово него само за тржиште Србије, па се тима осваја наше тржиште. 

"То је велики проблем суверенитета, територију чувају људи. Ми смо као држава изгубили 500.000 људи, а велики градови нису изгубили становништво него села", рекао је он поредећи насељеност и површину Црне Траве и Врачара. 

Он је оценио да је раније продајом прерађивачке индустрије продато и право на снабдевање и трговину основним пољопривредним намирнициама. 

Истакао је да услови за пољопривреду нису добро испреговарани у време потписивања SSP-a. 

Навео је да је преко SSP-a Србија постала канал за пласирање вишка производа из земаља ЕУ. 

"Србија је прерано укинула одбрамбене механизме. А тим каналом они остварују право на снабдевање трговинских ланаца, а они су у ствари право на снабдевање потрошача", рекао је он. 

Оценио је да је Србија на одређени начин изгубила право да утиче на своје тржите. 

Као последицу увоза навео је губитак сопствене производње, и истакао да се иза тога очекује скок цена. 

Говорећи о цени јаја, он је рекао да је она таква да 50 динара коштају два јајета и две кришке хлеба од чега је могуће најести се ко човек. 

Мали узгајивач живине произвођач млека и млечних производа Мирослав Мијалчић рекао је за Тан‌југ да због веће тражње пред Васкршње празнике јаја поскупе. 

"Затим им цена буде мања и то траје до касњих јесењих дана кад почињу крсне славе, па опет са тражњом буде цена виша", рекао је он. 

Додао је да су и са овом већом ценом, јаја изузетно јефтина.

Објаснио је да би морало да се има јато од хиљаду кокошака у кавезном систему да би се од производње јаја живело. 

"Матично јато се мења сваке године. За мене су то јаја без укуса и мириса, скоро никаква, за разлику од наших кока из другог дворишта", рекао је он. 

Као произвођач млека и млечних производа Мијалчић је оценио да је још далеко до изласка из кризе око млека, те је проценио да ће се она прелити и на следећу годину.  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести