Санирано пет жаришта афричке куге свиња, опасност још траје

ЗРЕЊАНИН: Надлежни органи санирали су пет жаришта афричке куге свиња на подручју насељеног места Чента, али опасност није отклоњена и неопходно је појачати мере превенције, како се та болест, за коју нема адекватног лека, не би ширила, речено је на данашњем састанку градоначелника Зрењанина Сима Салапуре са представницима надлежних републичких органа, јавних предузећа и органа Градске управе. 
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Како је наведено, током шест дана, ветеринарска инспекција спровела је 221 контролу код држалаца свиња, саопштио је Град Зрењанин.

 У овом тренутку већи део територије града Зрењанина је угрожено подручје, а око Ченте у пречнику од три километра је заражено подручје.

Локална самоуправа и надлежна предузећа ће, у сарадњи с Министарством пољопривреде, Управом за ветерину, инспекцијским органима и Средњобанатским управним округом ангажовати средства неопходна за спречавање ширења ове болести, а последња мера је уништавање свих свиња на зараженом подручју, што се заједничком акцијом жели избећи.

Учесници састанка апелују на грађане и упозоравају посебно пољопривреднике који гаје свиње да поштују прописане мере, да сваку сумњу на болест код животиња пријаве ветеринару или ветеринарској инспекцији, да не премештају животиње на другу локацију, да не продају свиње на нелегалном тржишту, да ограниче кретање у својим газдинствима и на фармама онима који нису запослени, да поштују биосигурносне мере и мењају обућу и одећу након изласка са фарме.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести