Састанак министра пољопривреде и водећих ловних радника Србије: Подршка законима и бољем ловству

Српско ловство тренутно мучи неколицина круцијалних проблема, пре свега смањење фондова дивљачи, уништавање ремиза (ниског растиња), што је посебно изражено у Војводини, компликоване процедуре, лоша и готово неприменљива законска регулатива, високи намети и немогућност извоза меса дивљачи, због чега је ловни туризам, некада врло профитабилна привредна грана, сведен на готово симболично функционисање.
lovci
Фото: Dnevnik.rs

Оно што мучи ловце у Србији и ловство у целини изнео је на састанку у Ловачком савезу Србије председник те организације Драган Шормаз министру пољопривреде Браниславу Недимовићу. Радном састанку присуствовао је и председник Ловачког савеза Војводине др Александар Милованчев, као и већина чланова Управног одбора ЛШ-а.

„Имаћете моју подршку да кроз измене Закона о дивљачи и ловству,  чиме се бави Радна група која је формирана у ту сврху, подигнемо ловство Србије на виши ниво“, рекао је Бранислав Недимовић. „Гледаћемо да поједноставимо све процедуре везане за ветерину, и директорки Управе за ветерину на првом колегијуму ћу рећи да се позабави тиме.“

Ловни радници су посебно апострофирали изузетно лоша законска решења по којима за све штете настале на пољопривредним културама и путевима одговарају ловци. Како је то једном приликом приметио др Милованчев, „као да ловци могу да држе дивљач за реп и да је спрече да почине штете“.

„Слажем се с тим да ловци не треба да буду одговорни за штете од дивљачи на путевима јер зна се ко путевима управља. Дешава се да ловачка удружења од нас траже новчану помоћ да би платила судске трошкове након изгубљених парница, а ми немамо законску могућност да им помогнемо. Заиста, има ту доста нелогичности и Министарство је спремно да поради на томе да се оне отклоне“, најавио је Бранислав Недимовић.

Д. Кн.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести