СМОКВА КАО ЈАБУКА: Врањанац је гаји већ деценију и расте КАО ЛУДА

Смоква, донета пре десет година с приморја, није третирана никаквим препаратима, а плодови достижу величину јабуке.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Родила је и ове године у једном врањском дворишту, у коме није засађено само једно дрво смокве. Ипак род "капиталке" се разликује по величини.

"Смокве сазревају периодично. Свакодневно уберемо по четири, пет изузетно крупних. Најздравије су кад се поједу у сировом стању. Добре су за јачање имунитета кажу лекари", напомиње С.С, у чијем дворишту је засађено неколико смокви.

Открива да је смоква донета са приморја из Бара пре више од десет година, кад је и засађена. Чувена су слатка од смоквица, а пекмез без додатка шећера је како тврде искусне домаћице непревазиђен за добар укус штрудле из домаће кухиње.

"И не само то, смоква се гранама шири и у комшијска дворишта. Комишијама не смета, јер се радо засладе и уберу род који по количини није занемарљив", објашњава С.С. наводећи да је многима који су били заинтересовани давао да дрво засаде у својим двориштима, "у тренутку када из корена смокве избије млада садница по правилу у новембру, или фебруару како би се примила и засађивање смокве успело".

Курир

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести