СРБАТОМ тражи помоћ ИАЕА за брзу дијагностику афричке куге свиња

БЕОГРАД:  Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) затражио је од Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) изузетну хитну подршку у вези са дијагностичким реагенсима потребним за брзу дијагностику афричке куге свиња, саопштио је данас Директорат
1
Фото: Pixabay, ilustracija

 Како се наводи, захтев је послат средином јула, имајући у виду брзо ширење афричке куге свиња у Србији и потребу за брзим деловањем. У саопштењу је прецизирано и да је захтев поднет за потребе Научног института за ветерину Србије (НИВС).

 С обзиром на то да се очекује повећање броја оболелих животиња, тражена је помоћ у вредности од 60.000 евра, у дијагностичким реагенсима неопходним за брзу дијагностику афричке куге свиња, навео је Директорат.

СРБАТОМ подсећа да је један од кључних елемената у сузбијању заразних болести - брза и поуздана дијагностика, јер је основ и претходи свим будућим активностима. Предвиђајући ширење афричке куге свиња, као и долазак других нарочито опасних болести услед климатских промена, Међународна агенција за атомску енергију је финансирала пројекат НИВС 2020/2021 "Јачање капацитета националних референтних лабораторија за рано откривање, епидемиолошки надзор и контролу прекограничних болести животиња у ванредним ситуацијама". Како истичу у Директорату, захваљујући овом пројекту, спремност и лабораторијски капацитети су подигнути на највиши ниво.

 Афричка куга свиња у Србији је први пут дијагностикована 2019. године код домаћих свиња, међутим, како наводи СРБАТОМ, није дошло до преношења вируса и оболевања дивљих свиња, пре свега захваљујући предузетим мерама, као и релативно малој густини популације дивљих свиња у захваћеним подручјима. Будући да је афричку кугу свиња тешко контролисати код дивљих свиња, основни циљ примењених мера је спречавање ширења болести на домаће свиње, те се у појединим подручјима прибегло превентивној депопулацији домаћих свиња, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у Научном институту за ветеринарство Србије, који је Национална референтна лабораторија за ову болест, ово вирусно обољење дијагностикује се најсавременијим молекуларним методама. Поред тога, врши се генетска типизација и прати еволуција вируса, додаје СРБАТОМ.

Танјуг

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести