ВЕЛИКА ОДЛУКА ЈЕДНОГ БАНАЋАНИНА Не бисте погодили који ЗАЧИН успева код Милета Стојковића, а услов је само ОВАЈ

Незаобилазан зачин свакe пицe је оригано. Овај зачин  у домаћој кухињи идe и у друга јела по избору и укусу.
а
Фото: С. Шушњевић/Архива Дневника

Нема свежег да се купи, али се зато осушени може наћи у свакој радњи.

Како долази до нас ретко ко ће знати одговор јер се о производњи оригана на домаћим пољима слабо зна и мало прича. Ова зачинска биљка добро подноси сушу и у време климатских промена може да буде добар избор у замени за друге, присутније биљне врсте у пољопривредној производњи и, уједно, потврђује да пољопривреда пружа безброј могућности да се оствари приход.

Миле Стојковић из Баваништа у општини Ковин зачинским ориганом се бави дуже од 30 година и пример је да се не морају сејати само пшеница и кукуруз, кромпир и лук....већ да и зачинско биље може да буде од користи у стицању прихода .

У вишедеценијској пракси, каже за “Дневник”, није чуо да у ближој околини ико осим њега гаји зачински оригано, а узгајивача нема ни на ширем подручју у Србији.

Фото: С. Шушњевић

Оригано је, напомиње Стојковић, вишегодишња биљка која може да поднесе сушу и мраз током зиме.

Оригано треба ручно окопавати више пута и то представља велики трошак због скупе радне снаге (Миле Стојковић)

- Прве године се расађује у мају и те године не даје род већ пусти корен који остаје у земљи дуги низ година- каже Стојковић. - По формирању биљке, наредне године се коси и тако сваке, када крене да цвета и достигне висину од 30 до 40 центиметара. Коси се специјалном косачицом у јуну, а уколико је година кишовита онда још једном, у септембру.


За зачине је важан купац

Миле Стојковић истиче да је зачинским биљем кренуо да се бави тек када је обезбедио купце јер не вреди га радити ако се унапред не зна коме ће се продати.

 - Саветујем младе да пре него што  почну да се баве зачинским биљем прво нађу купце - каже Стојковић. - Уговорена производња даје гаранцију да рад неће бити узалудан јер произвођач унапред зна цену, количине и какав квалитет робе мора да буде.


Он указује да око припреме земљишта нема скоро никавог улагања јер сваке године само једном ораницу треба прихранити.

- Ипак, пошто оригано треба ручно окопавати више пута то представља  велики трошак због скупе радне снаге. Између редова оригано се шпарта , а окопава по врсти, пре цветања два пута треба прећи мотиком парцелу и један пут после косидбе. Уколико је година кишна, онда га треба окопавати и пре косидбе у септембру - објашањава Стојковић.

Фото: Dnevnik.rs

После косидбе, каже наш саговорник, оригано иде на прање и сушење и потом га даље продаје купцима који га размеравају, пакују и продају.

- Где купци оригано продају не знам, али вероватно да нешто заврши и у нашим тржишту - источе наш саговрник.

По јутру се може добити око 500 килограма зачинског оригана прерађеног, опраног и осушеног. Колико кошта килограм зависи од договора продавца и купца, а просечна цена килограма оригана је 350 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести