Воћарима се отворило светско тржиште

Домаћи извоз јабука одвија се уобичајено, а то значи да продаја иде без застоја у континуитету, што је значајно првенствено великим воћарима.
jabuke, f bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пре скоро годину дана када је почео рат Руска Федерација(РФ)-Украјина, подсећамо, било је застоја у продаји због економских санкција западног света према РФ па је требало наћи пут како воће допремити до великог и значајног руског тржишта.

У овом тренутку, воће иде и ка руским купцима и на тржишта других страних потрошача, првенствено на Блиски исток, што воћарима пружа могућност избора с ким ће трговати.

И даље, како кажу велики трговци, транспорт представља знатан издатак, али нагашавају да се у погледу цене навелико некако уклапају, мада су јабуке сада мало јефтиније него лане .У зависности од сорте, килограм јабука навелико се креће од 45 до 75 евроценти.

- Осим страних тржишта, воћарима је сада занимљиво и домаће, због скупог јужног воћа - каже Андреја Станаревић из "Полино аграр" за "Дневник". - Јабуке се ове зиме више купују јер су банане скупље него ранијих година, па имамо два тржишта, домаће и страно, и не стрепимо хоће ли се воће продати, јер само од наше пословности зависи колико ће дуго јабуке бити у хладњачи.

Земљорадничка задруга "Воћар" у Новом Сланкамену јабуке је почела да продаје однедавно јер, по речима менаyера Николе Лончара, годинама воће чува у хладњачи за зимски период.

- За нас је сезона продаје јабука тек почела и за сада смо задовољни како је извоз кренуо, мада је рано давати процене, јер цене јабука навелико у односу на скупу производњу, радну снагу и транспорт нису баш адекватне - навео је Лончар.


Мали воћари задовољни

И искуство малог воћара из Новог Сланкамена Горана Фијале говори да сезона продаје јабука неће бити лоша, јер се јабуке добро продају на пијацама, што је за мале воћаре одлична прилика да се воћа брже ослободе.

- Није само скупо јужно воће разлог што се јабуке ове зиме више купују, већ и што великим воћарима извоз иде добро .Чим се јабуке на пијацама више траже, мали произвођачи знају да велики трговци имају купце напољу - казао је Фијала.

Он каже да су мали воћари задовољни и ценом на пијацама овде. Навелико на Кванташкој пијаци у Новом Саду килограм јабука прве класе је 60 динара

Уједно саговорник Дневника напомиње да се јабуке боље продају у односу на раније године и зато што је доста малих произвођача изашло из бизниса.

-Опстали су велики воћари и мали који су желели да улажу и они који су уз јабуке гајили и друго воће, па су у случају изгубљене зараде на јабукама имали приход од другог воћа


Главни купац "Воћару" је Русија, али напомиње да је воће из Срема почело да иде и ка Блиском истоку и другим тржиштима, захваљујући редовним одласцима на сајмове.

И почетком фебурара од 8. до 10 фебруара "Воћар" ће бити на Међународном сајму свежег воћа "Фруит Логистика 2023" у Берлину.

- И лане смо били у Немачкој и остварили бројне контакте, па се надамо да ћемо и ове године упознати нове пословне партнере и купце - истакао је Лончар.

Берлински сајам је, каже, један од највећих међународних сајмова произвођача свежег воћа на свету и прижа велике могућности у склапању послова и зато га велики воћари не пропуштају.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести