ЗАВРШИЛА ТРИ ФАКУЛТЕТА па отишла на село! Тања с породицом у Орловату ПРОИЗВОДИ МЛЕКО На фарми РАДЕ СВИ, помаже и петогодишња ЋЕРКИЦА (ФОТО, ВИДЕО)

Тања Прохаска са завршена три факултета производи млеко са породицом у Орловату. Она се, наиме, млечним говедарством бави од како се из града преселила у ово банатско село пре 13 година.
t
Фото: Youtube Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

Завршила сам 3 факултета. Завршила сам основне студије и магистарске студије овде у Зрењанину, на техничком факултету, и онда сам добила такође стипендију министарства иностраних послова Италије и 9 месеци провела у Болоњи. Једино задње, мастер студије су из пољопривреде. Ту се некако надовезало и то да се удам "на село" и да супруг и ја останемо на селу и да наставимо посао којим су се бавили његови родитељи, рекла је Тања.

Како истиче, ситуација је мало боља у овом битном послу, али и да је даље тешка, као и да значе у великој мери субвенције, како би се покрили трошкови ветеринара и неге животиња.

Тешко је, без обзира што се држава труди да повећа давања за сточаре, и даље је јако тешко. Веома мали број људи се одлучује да постане сточар. Мали сточари су сви давно напустили то занимање. Субенције су скочиле са 25 на 40.000 динара, по условном грлу то је доста новца. Већина тог новца оде на ветеринаре и саму стоку, рекла је, али истакла и да је скочила цена крава, те да квалитетна грла не могу да се купе испод 2.000 до 2.500 евра.

Фото: Youtube Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

На имању, како каже, имају 45 музних крава и још до 25 грла имамо јуница, младих до годину дана, стеоних и тако.

Како је рекла, на дневном нивоу око 22-23 литре даје свака крава, додавши да млеко предају у панчевачку млекару.

Тренутна цена млека је од 55 до 60 динара, зависи од месеца до месеца, као и количине млека коју предајемо. Субвенција је повећана са 10 на 19 динара, тако да и ту негде видимо своју математику, рекла је.

Што се исхране крава тиче, рекла је да тренутно имају разнолику исхрану.

Фото: Youtube Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

Репин резанац, прекрупе, сточног брашна, детелине као хабасту храну, а поподне добијају силожни кукуруз, исто прекрупу, сточно брашно и на крају детелина, рекла је и истакла да је врло важна и млечна маст.

Према њеним речима, оне смањују количину млечне масти кад иду на поља, на испашу, а тренутно је количина млечне масти повећана. Рецимо, додала је, да имају од 4 до 4,5 одсто млечне масти, а неке и 5 одсто.

Фото: Youtube Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

Ова породица води рачуна о свим животињама на имању, а најмлађи члан је петогодишња девојчица, која је истакла да воли животиње и да помаже својим родитељима у одржавању животиња.

Такође, рекла је да јој је леп живот на селу, пише ртвсантос.

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести