Поповић: Старт ап компаније као подршка младим стручњацима

УЖИЦЕ: Све старт ап компаније али и компаније које се баве извозом, а имају идеје за иновације, могу да се пријаве на јавни конкурс Фонда за иновациону делатност и добију и до 300.00 евра подршке Владе, поручио је министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић.
nenad popovic, tanjug sava radovanovic
Фото: Ненад Поповић, фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Поповић је данас у Ужицу присуствовао презентацији Програма подршке технолошким иновацијама привредницима Регионалне Привредне коморе Ужице, а након тога обратио се новинарима и најавио још два пројекта.

Рекао је да ће Влада Србије финансијски подржати два програма која организује Фонд за Иновациону делатност и који се тичу иновација у технологији, а то су Програм раног развоја, који је намењен такозваним старт ап компанијама и Програм суфинансирања иновација.

"Први програм је за старт уп компаније до три године старости. Они могу да се кандидују за средства до 10 милиона динара која ће обезбедити Влада Србије", истиче Поповић.

Други конкурс, каже, важи за све компаније чији производи могу да конкуришу на домаћем и међународном тржишту и они могу да се кандидују за суму до 37 милиона динара.

У евалуацију оба пројекта, каже министар за технолошки развој и иновације, укључени су "најбољи домаћи рецезенти и експерстска комисија састављена од врхунских међуародних и домаћих стручњака који су бирани на конкурсу".

Поповић је истакао да је концепт конкурса направљен по угледу на слицне конкурсе и фондове који су развијани у најбрже растућим економијма у свету .

"То су пре свега земје које су величине Србије, Швајцарска и Израел и Финска, али и у друге велике економије попут Русије", навео је.

Поповић сматра и да је важно неговати концепт старт апа, јер тиме држава даје могућност младим и способним стручњацима.

"Тиме чувамо најбоље младе стручњаке и инжењере да остану у земљи. Влада Србије је препознала иновације и ехнолошки развој као будућност", истиче, те позива све компаније да се пријаве на конкурс, најављујући да ће таквих конурса убудуће бити више.

Приметио је да су стручњаци из Ужица донели Србији много награда на европским конкурсима и такмичењима у иновацијама, а с тим се сложио и градоначелник Тихомир Петковић, који је захвалио Влади и Фонду за иновациони делатност и позвао све ужичке привреднике да аплицирају на јавни позив за средства.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац подсетио је да се ради о два програма која од ове године постају стални програмни Фонда, а успостављени су као пилот програми 2011, додајући да је те фондове најпре финансирала Европска унија, а сада то чини Влада Србије.

Програм раног развоја, подсетио је, намењен је старт аповима и кроз њега се додељује 80000 евра а они који се пријаве морају да дају 15 одсто новца.

На другом програму они који учествују треба да уложе најмање 30 одсто средстава док од Владе добијају 300.000 евра. 

Рок за пријаву на конкурс је 1. септембар.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести