После више година, “Застава оружје” послује са добитком

Фабрике "Застава оружје" у Крагујевцу после дугог низа година, у текућој послује са добитком и овог тренутка има уговорен извоз и за наредну и делом за 2017. години, изјавио је

данас директор те фабрике Милојко Брзаковић.
"То значи да фабрика има перспективу", оценио је Брзаковић на свечаности поводом обележавања 162. године постојања крагујевачке фабрике оружја и нагласио да је фабрика у првих девет месеци остварила добит у вредности од око 270 милиона динара.

Наглашавајући да је "Застава оружје", једина фабрика у свету која у свом производном програму има комплетан програм војног пешадијског наоружања, почев од аутомата М21 па до тешког митраљеза калибра 12,7 милиметара и 50 "Броњнинг", као и ловачко-спортског оружја које извози у више од 40 земаља на свим континентима, Брзаковић је навео да је вредност уговора о извозу у наредној години, на нивоу 2015. године, и да износи око 50 милиона долара.
"Упосленост капацитета је максимална, а да имамо још оволико капацитета, склопили бисмо још уговора о извозу, имајући у виду колика је потражња у свету", рекао је Брзаковић.

Он је истакао и да фабрика редовно измирује све обавезе према запосленима којих има око 2.350 од чега за стално 1.950 а остали су на привремено-повременим пословима, затим према држави и локалној самоуправи, као и да је у поступку процедура конверзије старог фабричког дуга.
Подсетивши да је фабрика "Застава оружје" пуних десет година сертификовани добављач Ујединих Нација, Брзаковић је рекао да су фабрици неопходне инвестиције, као и пријем нових, младих високо стручних и производних кадрова, за које има сагласнот ресорног министарства.

Поводом недавне најаве ресорног министра да је италијанска "Берета" заинтересована за фабрику "Застава оружје", Брзаковић је у изјави новинарима рекао да преговори још нису почели.
"Постоји интересовање 'Берете', али ни у фабрици још нисмо почели разговоре", рекао је Брзаковић и додао да би таква сарадња била добра.
Директор развоја у фабрици Александар Младенвоић у изјави новинарима је рекао да се у тој фабрици ради на развоју аутоматског топа, 3џ173 милиметара, и да је предвиђено да се састави на будуће борбено оклопно возило Војске Србије.

"Поред тога радимо и на развоју других производа који нису везани за потребе Војске Србије, већ за наш брз одговор захтевима тржишта", рекао је Младеновић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести