Роминг петину јефтинији

Цене услуга роминга за грађане Србије, Црне Горе, БиХ и Македоније, који користе услуге мобилних оператера у те четири земље, од 1. јула су додатно снижене.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ниже цене роминга у четири земље региона резултат су примене друге фазе споразума који је министар телекомуникација Расим Љајић с ресорним министрима Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније потписао у септембру 2014. године.

Љајић је у изјави Танјугу прецизирао да, у складу с потписаним споразумом, од 1. јула одлазни позиви у ромингу за поменуте четири земље коштају 0,24 евра по минуту, уместо досадашњих 0,29 евра, док минут долазног позива кошта 0,07 евра уместо досадашњих 0,08.

– Цена појединачне СМС поруке је 0,08 евра, уместо досадашњих 0,09 – рекао је Љајић, док је, како је додао, највише појефтинило коришћење интернета јер један мегабајт сада кошта 0,45 евра уместо досадашњих 0,70. – Цене коришћења роминга у четири земље региона од 1. јула су у просеку ниже око 20 посто. И то није крај снижавању, пошто нас од 1. јула наредне године чекају још ниже цене.

Појефтињење роминг-тарифа за земље региона планирано је да се одвија у периоду од три године. Након прошлогодишњег јунског снижавања, које износило у просеку 70 одсто, ново појефтињење роминг-тарифа за четири земље региона спроводи се од 1. јула године. Годину касније, у јуну 2017, уследиће последње снижавање цена роминг услуга мобилних оператера. Договореном динамиком цене роминг услуга у региону за три године ће се свести на ниво који је одређен директивом Европске комисије, на шта су се земље региона обавезале потписивањем међудржавног споразума 29. септембра 2014. године у Будви.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести